понедељак, 3. септембар 2012.

Treća iteracija

Za početak, izvinjavam se na pogrešnom kladioničarskom savetu od subote, jednostavno sam bio suviše uveren u Aston Vilinu bedu. Možda sam, nevezano za njih, mnogo više verovao u Njukasl i tandem Demba-Demba i očekivao da će St. Džejms (ne mogu ga nazvati Sports Direct Arena, zaista) i tradicija lako srušiti ranjivu Vilu. Ispostavilo se da Vila uopšte nije ranjiva, da ih je Lambert dobro pripremio, a da je Njukasl u kilavom stanju. Bilo je tu šansi na obe strane, ali je generalno klub iz Birmingema bio bliži pobedi. Da je Ajrlend bio malo skoncentrisaniji, sigurno bi slavili na kraju. Ovako, ono što smo iz ovog meča po ko zna koji put zaključili je da Hatem Ben Arfa predstavlja jednog od kraljeva fudbala, sposobnog da postiže golove na neverovatan način, baš poput ovog juče. Da ne zaboravimo i da Hatem koristi isključivo levu nogu, tako da ovaj pogodak još više dobija na vrednosti. Njukasl je nekako usporeno počeo sezonu i ne deluju homogeno kao pre nekoliko meseci. Jesu li prošle godine dostigli maksimum ili se još nisu "uključili" ili im Tiote toliko fali, ne znam.

Najveća utakmica kola je bio duel Arsenala i Liverpula na Enfildu koji je Arsenal dobio sa 2-0. Ono što mogu odmah da primetim je su se neke stvari jako promenile u odnosu na prethodnu sezonu. Arsenal nije primio nijedan gol tri kola? To je nekada zvučalo kao fantastika, pogotovu što u odbrani stoje maltene isti ljudi kao prošle godine. Izgleda da je Stiv Bould kao šef odbrambene linije nešto šapnuo tim ljudima i objasnio im da nema potrebe da primaju glupe golove, kao što su navikli. Uglavnom, Arsenal je izgledao dosta sigurno, držao se svog sistema, i dosta disciplinovano funkcionisao. Čemberlen i Podolski su neprekidno po stranni pružali podršku svojoj odbrani i bili spremni da skoče u protivnapad. Arteta i Dijabi su "pojeli" Liverpulovu sredinu. Prvi je u nekim trenucima imao Ćavijev sindrom (nepogrešivog pasa) a drugi je mudro riljao i osvajao loptu gde treba. Ako se ne bude povređivao a uspe da održi ovakvu formu, Dijabi može komotno da zameni Songa. Odbrana je na početku pomalo uplašeno delovala i Metersaker je imao neke pasove ala Maksimović iz Zvezde, ali je kasnije, kako je utakmica odmicala, sve bolje i bolje delovala. Čak i kada je Liverpul posle Kazorlinog gola za 2-0 stisnuo i napao sa svih strana, nije delovalo da može da probije Arsenalovu postavku. Kazorla i Podolski su pokazali zašto su došli i demonstrirali šta već gotovi, iskusni "proizvodi" mogu doneti klubu. Reprezentativci sa iskustvom, idejom i dovoljnim brojem godina. Ostaje žal što je u špicu mogao ostati Robin da kreira čarlame i pravi haos. Sa ovom dvojicom iza sebe, to je mogla biti rapsodija. Mogla. Ovako ostaje Žiru, koga tek treba da vidimo u pravom svetlu.



S druge strane Liverpul je delovao dosta pogubljeno i dekoncentrisano na trenutke. Čini se da Boriniju još treba vremena da se optimizuje, ali realno, Rodžers ni nema puno opcija napred, nakon pozajmice Kerola Vest Hemu. Iako su u startu preuzeli inicijativu kasnije je ideja ponestajalo, a sredina (sem Alena) je počela da bledi. Džerard je dosta grešio i bio nekako usporen, nije imao daha da pokrene ekipu kada je gubila. Rahim Sterling raste u pravu senzaciju i nakon debija protiv Sitija opet je bio najzanimljiviji i najaktivniji igrač ofanzivne linije Liverpula. Suarez je kao i obično mačka u džaku - može da odigra sjajno a može da bude i jedan od najlošijih. Suviše je smarao sa cimanjima za penal a na kraju kad je imao lepu šansu pred kraj meča da izvuče bar neku nadu, lobovao je Manonea i gol iako je imao sto drugih načina da realizuje šansu. Ostalo je još dosta posla za Rodžersa, pogotovu na psihološkom planu. Najbitnije je da se što pre ostvari neka pobeda, kako "crveni" ne bi od starta jurili bodovnu razliku u odnosu na rivale.



Što se ostalih tiče - Robin Van Persi je opet blistao. Het trik koji je postigao protiv Sautemptona je doneo 3 boda u jednoj ne baš ubedljivoj predstavi Junajteda. Uvek je važilo da Junajted ima najjaču odbranu, a sada je u prva 3 kola primio već 5 golova. Protiv Sautemptona je dva puta gubio, ali su se domaćini oba puta nekako uplašili vođstva i kao i protiv Sitija par nedelja ranije, dozvolili preokret. Treći gol Van Persi je postigao u 92. minutu posle kornera rezerviste Nanija. Upravo Nani i Skols su kao izmene doneli prevagu. Postaje pomalo dosadno gledati MU kako u finišu stiže i prestiže prednosti raznih rivala, ali to već u tolikom broju ne može biti slučajno. Psihički i dalje stoje veoma jako, iako bi čovek pretpostavio da su na kraju prošle sezone želeli svi da se poubijaju..

Što se ostalih tiče - Siti je manje više rutinski pobedio QPR sa 3-1, iako je početkom drugog poluvremena Zamora sa čalmom na glavi izjednačio na 1-1 posle vodećeg gola Jaje. Ubrzo potom Tevez je asistirao Džeku a na kraju i sam postigao gol skrenuvši Džekin šut. Gledajući Teveza ovih nedelja, deluje kao neki gladni vuk, željan golova, asistencija i igranja fudbala. Sve više se pokazuje jako vrednim odluka da se zadrži u klubu. Kolarov je opet igrao levog beka i ove nedelje nije pravio gluposti kao na Enfildu.

Totenhem je opet zabrljao i odigrao gotovo preslikanu utakmicu kao sa VBA prošle sedmice. Opet su teško poveli, debitantskim golom Muse Dembelea. I opet u finišu primili neki kretenski gol posle glavometa i odbijanja. U ostalim mečevima Vest hem je pobedio Fulam 3-0 u debi utakmici Endija Kerola za klub. Čupavi stub nije dao gol ali je odlično odigrao. VBA je nastavio u dobrom ritmu i pobedio Everton sa 2-0 na svom stadionu. Sedam bodova iz 3 utakmice sa Liverpulom, Totenhemom i Evertonom zvuči baš dobro. 

Stiven Flečer je debitovao sa dva gola za Sanderlend u remiju protiv Svonsija. Identičnim (2-2) rezultatom se završila i utakmica na JJB stadionu u Viganu gde je gostovao Stouk. Pogledajte pregled, čisto da vidite šta je Al Habsi sve uspeo da odbrani. Neverovatan lik.

Sledi nam glupava pauza zbog reprezentativnih obaveza. Kad se vrate, čeka nas zanimljivo kolo, u kome najteži zadatak od top klubova ima Siti koji gostuje mesarima iz Stouka.

Čekanje će trajati do 15. septembra, a vi dotad uživajte u majstorijama Sulejmanija, Lekića, Šćepovića i ostatka naše reprezentacije. Ako budu bili dostojni, iskomentarisaću ih posle duela sa Škotskom.

Нема коментара:

Постави коментар