понедељак, 24. септембар 2012.

Super Sunday i sudijske nepravde

Dugo sam tražio odgovarajući naslov za današnji post. Razmišljao sam da li biti umeren ili realan. I onda sam pogledao okolo i shvatio da nema puno umerenosti na internetu. Čak i objektivni Sky‚"bocka" sa "Robin robs Reds" (Robin opljačkao crvene), dok manje umereni Index ide korak dalje - "Očajni Junajted uz sudijsku pomoć i igrača više ukrao pobedu u Liverpulu". Iako ne gajim nikakve preterane simpatije prema Liverpulu, ono što sam gledao u nedeljnom lunchtime terminu me je moralo iznervirati. Junajted je dobio svaku sudijsku odluku u svoju korist i iako je bio mnogo lošiji rival, pobedio je. Liverpul je imao i igru i nadahnuće i šanse, ali ih je Halsi onemogućio da pobede. Razne priče se pričaju i mnogo se teoretiše o Šelvijevom crvenom. Zapravo stvar je dosta jednostavna. On jeste išao malo muškije na loptu, to stoji. Ali samo bih pitao, a šta je radio Evans? Ako bolje pogledamo videćemo da je i Evans išao sa dve noge u start, i da je i on mogao da pokupi i razvali Šelvija, možda i da ga slomi. Igrom slučaja fudbaler Liverpula je prvi stigao do lopte i pokupio i nju i Evansa, ali jednom nogom! Jeste tu bilo previše grubosti ali je to ipak bio start gde je druga noga sklonjena. Evans je taj koji je išao sa dve noge i mogao u nekom od scenarija zaslužiti crveni. Često se u poslednje vreme karton daje i za nameru a ne i za sam start. Mogao je i morao to sudija mnogo bolje da reši. U najgorem slučaju Šelvi je mogao da prođe sa žutim kartonom i to bi bilo dosta.



Kad već tu nije bilo dosta, mrzitelji Junajteda su opravdano dobili još municije u drugom poluvremenu. Luis Suarez je skupo platio svoju reputaciju "padavičara" kada je sredinom drugog poluvremena stigao do lopte pre Evansa i pao u kaznenom prostoru. Da je u pitanju bio neko drugi, verovatno bi sudija svirao jedanaesterac, ovako je Halsi bio ubeđen da Urugvajac folira i odmahnuo da se igra nastavi. Čak i to bi čovek nekako mogao da proguta, ali posle onoga što je sudija imao obraza da sudi u 75om minutu, ostaje samo bes i gađenje prema Junajtedovoj pobedi. Valensija je oteo jednu loptu na sredini, protrčao kao brzi voz pored Džonsona i Agera koji su hteli da ga masakriraju i stuštio se prema golu. Onda je počeo da okleva i da tupi, i na kraju je kasno odlučio da bi ipak trebao on da šutira i da ne dodaje slobodnim saigračima. Gurnuo je loptu u stranu i spremio se da opali, a onda ipak dobio impuls iz mozga da padne - valjda od svog tog silnog druženja sa Nanijem i Ešlijem Jangom čovek izgubi kompas - i to pre nego što je Džonson stigao da ukliza i da uopšte napravi faul u kaznenom! Ruku na srce, na TV-u je u prvom trenutku delovalo kao siguran penal (još se niko nije ni bunio) ali su replayevi pokazali da je u pitanju obično bacakanje..Taj kontakt je bio toliko minimalan da ga ne bi osetilo ni dete od 10 godina. Klasičan prevara/tolenamestio penal iz italijanske/neke niže lige kad se Juve/Partizan/Zvezda/Steaua/DinamoZ muče kući pa ih u osamdeset i nekom minutu Paparesta/neko takav oslobodi muke. Ali ovo je Premijer liga i ovde (bi bar trebalo) da se igra fer i pošteno. Mnogo je to odluka koje su išle u smeru samo jedne ekipe, i šteta što je to bacilo senku na inače zaista zanimljiv i dobar meč. Neverovatno slavlje za Džerardov gol i prelep potez Rafaela za izjednačenje. Ipak, sudija steals the show. Liverpul ostaje da tavori na dnu, a Junajted napreduje ka vrhu. Da li će biti neke kompenzacije, videćemo. Sećam se da sam se prošle godine (kada je već postalo jasno da moj omiljeni Arsenal nema nikakve šanse za titulu i da mogu da gledam opušteno ostatak prvenstva) ipak dosta nervirao zbog raznih stvari - poput ovogaovoga ili ovoga. Na kraju svi znamo kako i šta se desilo..I onda čovek mora da se raduje uspehu nekog instant nafta-kluba, čisto da bi se poravnali računi :)

Druga utakmica dana je bio prvi pravi test za Arsenalovu sposobnost ove godine. Mančester Siti, šampion, na svom terenu maltene nenadmašan. No, trenutno, van šampionske forme. Venger je opet stavio Žervinja da glumi špica i ovaj put mu se to i nije baš isplatilo. Obaloslovljanin se dobro kretao, trudio ali taj šut..eh taj šut. Bilo je dosta ganjanja na sredini, u prvom delu je Arsenal delovao pokretljivije ali čim je Jaja dobio malo više prostora i kada se Silva malo probudio iz sna, Siti je delovao dosta opasno. Aguero se tek oporavio od povrede i još nije onaj stari dok od bosanskog dijamanta čovek nikad ne zna šta tačno da očekuje. Golovi su bili poprilično glupi. Oba su postignuta posle kornera i grešaka - Leskot posle Mannoneove loše procene odlično skače i dovodi Siti u vođstvo a Košelni je zakucao loptu u mrežu nogom upravo posle Leskotovog lošeg izbacivanja. Bilo je dosta šansi i kontri, a na kraju treba i pomenuti da je Siti oštećen za penal koji je skrivio upravo Košelni nad Aguerom, ali je Argentinac i pored svog porekla i krvi, ne-pao i počeo da kuka za penalom, već je u polupadu nastavio da šutne i to naravno uradio loše. Možda je i taj njegov nastavak kumovao sudijskoj proceni da ne dosudi penal. Ono što se na terenu lako primećivalo je da se Kazorla i Podolski odlično razumeju i jako dobro funkcionišu. Ostaje samo da se veliki Francuz Žiru prilagodi i postigne neki gol..Remzi sve bolje i bolje kontroliše igru, dok je Dijabi bio ispod nivoa. Kod Sitija se i dalje vidi Manćinijeva dilema u napadu. Probao je sa pojačanjem Sinklerom po bokovima, uveo kasnije i Teveza i Balotelija ali kao i da sam nije siguran koji će tandem najbolje raditi. Po meni, koji god da se bira, Tevez mora biti u njemu..Jedna zanimljivost - kad su dali gol igrači Arsenala su se radovali kao da su osvojili PL, vidi se da im je baš značilo..



Na ostalim terenima nije bilo toliko zanimljivo ali treba pomenuti da je Čelzi jedva pobedio Stouk i to pogotkom Ešli Kola! Ne sećam se kada je taj čovek zadnji put dao gol ali i to se dešava. Everton ide i sipa redom, Svonsi je bio na redu u subotu. Njukasl se vraća u formu od prošle godine i Banspirisano pobeđuje Norič. Totenhem je uspeo konačno da pobedi kući i to QPR, preokretom iz 2-1..

Dosta uzbuđenja smo videli a već sledećeg vikenda nas čekaju još dve poslastice - Junajted - Totenhem i Arsenal - Čelzi!

Нема коментара:

Постави коментар