субота, 1. септембар 2012.

Deadline day ludnica

Gotovo je, ponoć je prošla. Ko je našao cipelicu, našao je. Prelazni rok u Evropi je završen i (sa izuzetkom transfera u Rusku ligu) ove godine više nećemo gledati kupovine, prodaje i mešetarenja na fudbalskoj pijaci. Poslednji dan je bio paklen kao što se i pretpostavljalo. Update-i us prštali ceo dan i bilo je stvarno veselo to sve pratiti. Prosto mi je žao što za sledeću turu moram da čekam do januara. Završni čin letnjeg prelaznog roka je doneo 10ak novih prelazaka u top klubove EPL od kojih će se nekoliko njih svakako prepričavati. Ja sam naprimer još juče pričao sa dosta ljudi koji prate fudbal i deadline day i svi smo bili preneraženi činjenicom da zapravo neko želi da kupi Niklasa Bendtnera! Neverovatno, zaista. Pitam se zašto nisam igrao profesionalno fudbal. Jer svakako bi ga igrao bolje nego Bendtner. Potpuna nepravda. I bogatiji je (mnogo) od većine nas koji smo svakako sposobniji da damo bar 50 golova više po sezoni nego on. Glupi danski stub koji misli da je najbolji špic na svetu je završio u Juventusu! Da,da dobro ste pročitali - ni u Brondbiju, ni u Dag&Redu ni u Partizanu, ni u Hafnafjoduru. U Juventusu. Ne znam šta da kažem navijačima torinske dame, osim da ih čeka mnogo plakanja i nerviranja kada ovaj čovek primi loptu. Doduše, fudbal je čudna igra, možda se desi neverovatna promena i BedaTner postane gol-mašina. Ali možda i Srbija uđe do kraja meseca u Evropsku Uniju. Nikad se ne zna..Uglavnom, Juve je platio 1,5 miliona evra za pozajmicu, uz mogućnost da ga otkupi na kraju sezone za dodatnih 5 miliona.



Saga o Klintu Dempsiju je doživela veliki obrt i završila se pomalo neočekivano . Tokom leta, Amer je čak i štrajkovao jer klub nije hteo da ga proda Liverpulu i sve vreme je smarao da hoće samo u Liverpul. Poslednjeg dana je Fulam čak prihvatio ponudu Aston Vile, koja je iznosila oko 7 miliona funti, ali Klint je opet ponovio da ga zanima samo Liverpul. Kako su sati odmicali, a sa Enfilda su stizale nedovoljne ponude, mogućnosti za manevar su bile sve manje. Na kraju, u večernjim časovima, Fulam prihvata još jednu ponudu - Dempsi ostaje u Londonu i prelazi u Totenhem! Na kraju, odličan posao za AVB-a rekao bih. Obzirom da je istog dana prodao VanDerVarta za 15 miliona evra Hamburgu, svega polovinu te sume je uložio u Dempsija, čoveka koji je svakako navikao na EPL, veoma je zahvalan u ofanzivnom delu tima i može da pokrije nekoliko pozicija (čak su na SP 2010 Ameri u nedostatku bolje alternative, par puta koristili Dempsija kao špica! Neka vrsta Tim Kejhil-fore).

Totenhem je i bez Dempsija bio poprilično aktivan - iz Liona je posle teških i mučnih pregovora stigao Hugo Ljoris - svakako jedan od boljih golmana Evrope - koji bi trebao da odmeni ostarelog Breda Fridela kad ovaj odluči da je konačno bilo dosta. Na kraju navijači Totenhema mogu biti zadovoljni poslovima na tržištu - predzadnjeg dana Dembele, poslednjeg Ljoris i Dempsi. Uspeli su čak i da prodaju svoj veliki meksički promašaj Dos Santosa Majorci. Van der Vart možda i nije morao da ode, ali su Daniel Levy (famozni predsednik) i AVB odlučili da ga treba naplatiti. Svakako će neko od ove mase ofanzivnih veznih koji su kupljeni (i Gulfi je tu) moći da ga zameni. Očekivao se i neki napad na Fernanda Ljorentea ali ništa konkretno se nije desilo. Jedna od meta je bio i Žoao Mutinjo, ali su komplikacije oko vlasništva nad njegovim ugovorom, kao i procentom za prethodni klub (Sporting), onemogućile njegov transfer iz Porta.



Katarani su 31. avgusta shvatili da nisu dovoljno ostavili svoj pečat i na ovaj prelazni rok tako da je Roberto Manćini u Siti doveo čak 4 nova igrača! i to u vrednosti preko 45 miliona evra. Redom su tokom dana stizali:

Maikon (Inter, plaćen oko 6 miliona)
Skot Sinkler (Svonsi, 8)
Matija Nastasić (Fiorentina, 11+ Savić)
Havi Garsija (Benfika, 22)

Maikon, koliko god bio mator ipak i dalje zna da pristojno pokriva tu desnu stranu, da centrira i da uradi neki ovakav potez. Dobar je da ponekad odmeni Miću Ričardsa  i da se uklopi u tu 3-5-2 koju je Manćini pomalo počeo da forsira. Zabaleta sve više dobija druge zadatke po terenu tako da ova kupovina, za ove novce mi je ipak kolko tolko opravdana. Skot Sinkler - to neću ni da komentarišem. Ne znam čemu prodaja Adama Džonsona i kupovina njegove slabije verzije. No dobro, možda Adam nije hteo više da greje klupu a Skot hoće, tako da je onda razumljivo. U svakom slučaju, mislim da je dovoljno dobar za Svonsi, ne i za Siti.

Matija Nastasić nam je prošle godine, čuvajući Ibrahimovića i slične pokazao da se radi o velikom talentu i o momku koji ako ga dobro usmeravaju i paze, može dostići velikog Nemanju za nekoliko godina. Sigrunost, pozicioniranje i hladnokrvnost su ono što je nateralo Siti da ga kupi odmah, kako u narednim godinama takav dragulj ne bi otišao u tuđe ruke. Pored novca u suprotnom smeru je krenuo i Stefan Savić. Pomalo mi je žao Crnogorca jer je proveo samo godinu dana u Sitiju, i nije baš imao vremena ni da se pripremi, ni da se negde na pozajmici kali, što sam svakako oćekivao. Odmah je, sa tada svega 20 godina i direktno iz raspale JSL, bačen u vatru da se bori i da zameni povređenog Kompanija tokom sezone. Naravno. pravio je dosta grešaka, videlo se da se uplašio i da je zalogaj prevelik za njega. Možda bi pozajmica nekom Blekburnu ili Viganu puno značila ali Manćini nije imao više poverenja i kickovao ga je odmah. Nekako mislim da bi Arsen sa svojim pristupom to bolje ishendlovao sa tako mladim igračem, no, Stefan je davno bio na probi u Arsenalu, tako da možda jednostavno Crnogorac i nije baš igrač za te najtop klubove.

Havi Garsija je kupljen bukvalno u poslednjim sekundama prelaznog roka i svakako se moglo zaključiti još tokom dana, kada je De Jong prodat u Milan, da će Siti svakako kupiti još nekog defanzivno orijentisanog veznog igrača. Igra se dosta takmičenja, sezona je duga, AKN je u januaru, tako da je potrebno dosta igrača i rotacija tokom godine. Havi Garsija je produkt Realove škole i jedan od mnogih koji nije mogaoi da se izbori za mesto u kraljevskom klubu. Videćemo da li će tokom grupne faze LŠ u duelu sa starim poslodavcima, uspeti da im pokaže koliko su pogrešili.

Liverpul je ostao bez Dempsija ali i bez Čarlija Adama. Stouk je sačekao svoju šansu i poslednjeg dana kupio (za male pare) čoveka od koga se mnogo očekivalo kada je prošle godine stigao na Enfild. Zajedno sa novopridošlima Nzonzijem iz Blekburna i Eduom iz Rendžersa predstavljaće ozbiljno pojačanje za mesare Tonija Pulisa.

Arsenal i Mančester su ćutali. I dok je za Junajted to potpuno opravdano ostaje da se vidi koliko će Vengerova ne-kupovina zamene za Songa imati uticaj na rezultate. Ne treba zaboraviti ni da su Žiru i Podolski jedini preostali špicevi u timu (Šamaka ne računam, dao je jedan gol za 20 meseci) tako da se svakako očekivao bar neki backup špic. Tokom dana je izronila i vest da žele Majkla Esijena ali je on otišao na reunion sa Žozeom u Real Madrid. Možda i Di Mateo nije hteo (kakva rima!) da pozajmljuje igrača rivalu iz iste lige, ko zna. Sam Čelzi je bio zazuzet Radamelom Falkaom i njegovim punjenjem Čehove mreže tako da nisu stigli da se bave deadline day-om. Cezar Aspilikueta i Viktor Mozes su par dana ranije zaoukružili celinu.

Što se ostalih tiče - definitivni pobednik je Fulam. Poslednjeg dana su stigli Dimitar Berbatov (crni Bugarin je kako se priča i krenuo za Firencu, imao ful dogovor, kad je "iskrsao" Fulam. i onda šta će čovek, morao da ispali Italijane), Kieran Ričardson (nekada davno bio u Junajtedu) i Ashkan Dejagah krilo Volfsburga. Biće nezgodno gostovanje svima na Krejven Kotidžu!

Pošto smo i sa tim završili, vreme je za klađenje i gledanje fudbala! Odigrajte na Njukasl ako hoćete pare, Aston Vila je jedna od gorih ekipa u EPL trenutno plus su im sutra svi povređeni!




Нема коментара:

Постави коментар