уторак, 18. септембар 2012.

4. kolo

Nakon zanimljive pauze zbog reprezentativnih obaveza, premijerligaši su se vratili svojim redovnim obavezama. Arsenal i Junajted su sipali u golove protivnika, a Siti je zaustavljen potpunim herojstvom Asmira Begovića i odbrane Stouka. Liverpul se mučio protiv Sanderlenda i na kraju osvojio bod a Mitko Bugarin je postigao svoja prva dva pogotka za Fulam. I AVB konačno može da slavi jer je u četvrtom pokušaju njegov tim konačno stigao do prve pobede, koja je ostvarena nad slabašnim Redingom. Čelzi je odigrao meč bez golova i bez zanimljivosti u gradskom derbiju protiv QPR a u poslednjem meču kola Everton i Njukasl su u ekstrauzbudljivom meču odigrali nerešeno - 2:2
Nesrećni Sautempton je kompletirao svoju seriju teških utakmica na početku sezone. I to su baš kompletirali. Primili su kompletnih 6 komada od Arsenala, usput postigavši dva autogola. Posle gustih poraza od Sitija i Junajteda na Emiratima su totalno demolirani. Venger je na teren izveo formaciju bez klasičnog špica, iako se očekivalo da će Žiru imati šansu da konačno da gol (i da postane poput Anrija i Bergkampa, koji su prve golove za klub postigli baš protiv Sautemptona). No, njegovo mesto je zauzeo Žervinjo, dok su iza njega šarali Podolski, Kazorla i Oks. Obaloslovljanin je na kraju postigao 2 gola, namestio nekoliko šansi i bio sveukupno dosta koristan, što i nije bio baš redovan slučaj prethodne sezone. Podolski je dao gol iz slobodnjaka, dvaputa je Gibs centaršutem omađijao odbrambene igrače Sautemptona koji su te centaršuteve pretvorili u autogolov a na kraju je i Volkot ubacio jedan. Sautempton je postigao gol posle neverovatne greške Šćešnog, kome je lopta ispala tačno na nogu Foksu. Videćemo koliko je Arsenal stvarno ozbiljan i dobar sledeće nedelje, kada putuju na Etihad.




Siti je gostovao kod mesara iz Stouka i na kraju osvojio bod. Krauč, stari snalažljivac, je postigao realno neregularan gol, pošto je dva puta rukom štopovao loptu tokom karambola i na kraju je ćušnuo pored Harta. Ono što je usledilo je mene lično najviše iznenadilo a to je činjenica da je Stouk primio gol posle prekida! Havi Garsija je bio potpuno sam u petercu i poslao Tevezov centaršut u gol. Baloteli i Jaja su imali fine šanse tokom utakmice da bi na kraju Asmir i Shawcross (mnogo glupo deluje Šokros) u finišu spasili nemoguće - prvi posle još jednog udarca glavom Garsije, a drugi posle Džekovog loba, skinuvši loptu sa gol linije. Manćini i dalje verovatno ne može da veruje da na kraju ta lopta nije ušla ali Stouk je borbenošću zaslužio bar bod. Čak je i izvesni Majkl Oven ušao u igru u smiraj meča. Kakva karijera i kakvo propadanje na kraju.

Gradski rival je demolirao Vigan, kao što se i očekivalo, ali su ih slomili tek u drugom delu. Nije bilo Kagave i RVP-a od starta, Velbek i Ćićarito su počeli i bili poprilično nebitni u prvom delu. Ćićarito je promašio penal, prestrogo dosuđen, nakon što je Velbek pao kao da ga je Al Habsi upucao u noge. No, Omanski heroj je odbranio penal i učinio utakmicu bar na kratko zanimljivijom. Kasnije se "iskupio", ili ga je možda napustila omanska mađija, ne znam, uglavnom, poklonio je Skolsu gol u njegovom 700-m nastupu za Mančester. Možda mu je bilo žao da čovek ne proslavi adekvatno. Još tri pogotka su usledila, od toga dva debitantska. Dosad neprovereni Butner, Evrina konkurencija na levom beku i pojačanje iz Vitesea je odigrao odličan meč, špartao gore - dole neprekidno i zaista na kraju zaslužio gol. Opet je Al Habsi mogao malo bolje da reaguje, Butner je šutnuo iz mrtvog ugla, ali tada već ionako nije bilo spasa. Poslednji je delo čuda od deteta - Nika Pauela koji je zakucao loptu u donji desni ugao.

Liverpul se maltretirao na stadionu svetlosti i na kraju otišao kući sa bodom. Gledajući meč, odaje se utisak da Liverpul na momente stvarno igra zaista dobro, pogotovu u ofanzivi, ali fali taj gol, ili čovek koji će ga lako postići. Puno šansi, puno dobrog kretanja ali na kraju šuplje. I onda neka naizgled bezopasna kontra i - pljas, Flečer postiže gol i crveni gube. I onda opet ispočetka. A Sanderlend ove godine svakako nije ekipa za potcenjivanje. Sebastijan Larson, Stiven Flečer, Adam Džonson, Stefan Sesenjon. Ni za PES nisu loši, a kamoli uživo kući. Na kraju podela plena koja Liverpul ostavlja na 2 boda iz četiri utakmice a sledeće nedelje na Enfild dolazi Mančester Junajted. Pravi trenutak za preokret u sezoni!

Na ostalim terenima nije bilo preterano zanimljivo, izuzev sinoć na Gudisonu. Everton je stvarno dominirao, neopravdano ostao uskraćen za dva poništena gola (kad će više ta sirena kad lopta pređe liniju), i onda kada se činilo da dolaze do svoje zaslužene pobede pogotkom Aničebea u stilu najrasnijih i najboljih napadača usledio je odgovor s druge strane. Čovek koji iz potpuno neshvatljivih razloga nije počeo meč - samo Pardju zna zašto - DembaBa je postigao svoj drugi pogodak 90m minutu i opet nas podsetio koliko je zapravo dobar. Vredi pogledati ovo majstorstvo. Kada ovako gledam, DembaBa zaista zaslužuje da igra za neki top klub, bez želje da nešto umanjim značaj Njukasla. Njegovo kretanje, brzina, snaga, osećaj i taj naizgled prost stil (gurnem levo ili desno i odmah šut) su nešto što nije toliko često u današnjem fudbalu gde većina napadača ume da prekomplikuje i pored velikog tehničkog znanja (khm, Suarez). Pritom ne mogu ni da zamislim koliko bi golova postigao sa malo jačim veznim redom iza sebe. Mada i Hatem i Kabaje su dobra podrška.

Sledeće nedelje nas očekuje dosta derbija, a u međuvremenu poslastica na Bernabeu - Ranjeni Real protiv Sitija! Uživajte!

Нема коментара:

Постави коментар