среда, 17. октобар 2012.

Back to basics

"Hteo sam jednog više defanzivnog igrača, koji će više da mi pazi na gol, pošto smo protiv Belgije u poslednjih 30 miunta napadali sa mnogo igrača. "


S. Mihajlović, selektor Srbije, u odgovoru na pitanje zbog čega je utakmicu protiv Makedonije počeo Nenad Tomović a ne Branislav Ivanović.





Pre bilo kakve analize utakmice, moramo se zaustaviti na ovoj izjavi našeg selektora, koja me je ostavila potpuno šokiranog. Moraću da joj posvetim malo pažnje..

Odluka koju je Siniša doneo pre utakmice - da na desnog beka stavi Nenada Tomovića, (nekadašnju poznatu rupu Zvezde, a sada prvotimca Fiorentine) a ne najiskusnijeg igrača ove reprezentacije Baneta Ivanovića, prvotimca Čelsija - je u startu izazvala veliko čuđenje nas navijača. Da zanemarimo i ono što se posle dogodilo (što je samo sudbinski odlučilo utakmicu i naše kvalifikacije, ništa strašno) moramo ostati paralisani pred konstatacijama selektora u izjavi nakon meča. Da krenem od starta:

"Hteo sam jednog više defanzivnog igrača..

Više defanzivnog od Baneta Ivanovića? Da čuva gol bolje od njega? Pa dobro, trebalo bi kontaktirati Gusa Hidinka, Karla Anćelotija, Andre Viljaša Boaša a sada i Roberta Di Matea i obavestiti ih da su se svi oni prevarili! Grdno! I to svih ovih godina! Stavljali su nepouzdanog igrača koji samo voli da napada na kritično mesto desnog beka. Čoveka koji "nije dovoljno defanzivan". Eeeeej, pa upravo mu je ta činjenica da nije lelujao napred i donela mesto standardnog desnog beka u jednom od najvećih klubova Evrope trenutno. Čovek ide u napad samo kad baš ima prostora za to i kad je maksimalno siguran da je pokriven iza, a u slučaju da izgubi loptu ili loše centrira, vraća se nazad iz sve snage. Pritom sama njegova konstitucija i pozicija na kojoj je prethodno igrao (štoper) dosta govori. On nije napadački desni bek kao npr. Maikon, Dani Alveš ili Lam. Čovek je jak, stabilan, ne prebrz, defanzivno orijentisan bek, koji garantuje sigurnost po svojoj strani.

..koji će više da mi pazi na gol..

Da pazi na gol? Da, Siniša, pošto nam treba nerešeno i igramo protiv zle Makedonije, poznate po svojim surovim napadima. Kad sam video našu grupu za SP pomislio sam - uh bre pa zašto ta Makedonija, oni imaju taj ultrabrzi kreativan napad..Kakvo paženje na gol? Pa igrali smo protiv jedne, da se ne lažemo, ispodprosečne ekipe, koja ne zna ništa osim da se manje-više organizovano uhvati za ruke na svojoj polovini i da se brani. Njihovi napadi su potpuno jalovi i bezidejni, a to što sad hvale onu loptu Braimija, to je samo naša greška. Nije lopta bila dobra, nego se Tomović pogubio i gledao je predugo. Znači mi smo morali napasti, jer nam je trebala pobeda a ne bod, i nema tu čuvanja i paženja na gol od ovakvih bednjikavih ekipa, pa znaju valjda štoperi i zadnji vezni da čuvaju prolaze, nisu bekovi ključni u tom branjenju. A i nije njima po levoj strani Robertče Karlosovski pa da može da duva vetar tuda. S druge strane - Nenad Tomović će više paziti gol od Baneta Ivanovića??
Šokantna izjava, rekao bih. Da sam Bane, smrtno bih se uvredio, bacio bih kapitensku traku Mihi u facu i napustio skup.

..pošto smo protiv Belgije u poslednjih 30 miunta napadali sa mnogo igrača. "

Naravno da smo napadali. Zato što smo gubili kući 2-0. I nastajala je bezidejnost na terenu. Istina je da su i Kolarov i Bane gurali napred po bokovima ali su to radili zato što na drugi način u tom trenutku nismo mogli napad da organizujemo! Mladi igrači su pali, trebalo je da se trgnu i onda se po srpski "stislo". Nažalost nije uspelo, ali ne treba sada kriviti Baneta za to, pošto se on svakako nije nešto ubio od napadanja. Prepustio je napadačima njihov posao i pokušavao da sredinu još više pogura ka golu otvarajući prostor po strani. Ako je on bio problematičan, šta onda reći za štopere, koji su digli liniju na 70m od našeg gola, time jednako kumovavši višku prostora za kontre.
Dakle, potpuna glupost od rečenice.

A o fudbalu bolje sada ni da ne govorim. Dovoljno su rekli ostali. Bezidejnost se vratila, mučenje lopte i vraćanje unazad takoše. Upornost u besmislenim akcijama kroz sredinu nas je krasila, i ne znam kome u startu nije bilo jasno da Đuričić ne može da se zagradi i da će mu Makedonci s leđa uzeti SVAKU loptu. Zoran Tošić treba da se pogleda u ogledalo i da se zapita kako da nađe formulu za driblanje Lazevskog..Ostale nemam ni snage da komentarišem. Tomovićev penal je slika i prilika onoga što je on radio u Zvezdi - bio solidan u većem delu utakmice a onda surovo kiksao. Ali nije on kriv, već onaj koji ga je tu stavio. Lekić, kao i obično nevidljiv. Ako nam je on jedini pravi špic, Žigatar se grohotom smeje.

Možemo da idemo u Brazil, ali samo ako nas neko povede radi zabave i da gledamo pravi fudbal, a ne našu reprezentaciju. Pošto možemo da se kvalifikujemo samo ako svi odustanu..

Нема коментара:

Постави коментар