четвртак, 8. новембар 2012.

Veliki i mali

Pouka je - ne možeš nikad biti veliki klub ako ne pobediš Ajaks kući. I to sa bar 2 razlike. Nije da želim da ponizim Ajaks, ali to je klub iz holandske lige, u kojoj odbrambeni fudbaleri zapravo i ne igraju odbranu nego mahnito trče okolo kao na nekoj video igrici, u kojoj svako ko je iole sposoban da bar 20 golova u sezoni. Svako od nas kad odgleda pregled, žali za propuštenom fudbalskom karijerom koja se mogla izgraditi u Holandiji. Jer, ako su oni ljudi mogli uspeti, zašto ne bismo mogli i mi? Naravno, Ajaks jeste najbolji u toj ligi i ima mnogo dobru školu, ali ekipa u kojoj su među glavnim violinama propali Rajan Babel i (ne umem da nađem odgovarajući pridev) Kristijan Poulsen svakako ne predstavlja neki vrh evropskog fudbala. Tačniije, nije ni u prvih 15 ekipa. Svaka ozbiljna, velika ekipa kao Real, Junajted, Barsa, Bajern bi im dala 3 i poslala kući. Siti očigledno još ne spada u taj vrh.



Džabe milijarde, džabe velike zvezde svetskog fudbala kad u dvomeču sa Ajaksom šampion Engleske ima 1 bod. Nema opravdanja, iako je istina da je nedosudjen čist penal na kraju i da je poništen možda i regularan pogodak Agueru. Manćinijevi momci su sami sebe doveli u ovakvu situaciju, da je bilo 3-0, ove stvari niko ne bi ni primetio. I Inter je prošli vikend u Derbiju Italije grubo oštećen i gubio je 1-0 neregularnim golom. Ali nisu seli da plaču već su nastavili da igraju i preokrenuli za 3-1. Sitijevi igrači izgledaju kao da i dalje nemaju to samopoudanje i uverenje da su jak, veliki tim koji pripada najvišoj klasi. Pojedinaćno pripadaju vrhu, ali kao tim ne. Ili im možda trener ne pripada toj klasi? Jedino što možda može da ih donekle opravda je što im je dragulj povređen. David Silva je igrač koji pravi razliku i koji može da donese pobedu kada je potrebno. Bez njega, očigledno da Siti nije pravi.




S druge strane, stvarno veliki klubovi ne praštaju malima. Braga je vodila ali je na kraju poražena u meču koji je obeležen prestankom rada reflektora. Može se reći da je penal koji je Runi dobio pomalo blag ali i bez toga se videlo da će u zadnjih 10ak minuta Mančester nekako pobediti - jednostavno jer je bolji i jer se protivnik uplašio. Posle sprdnje i betandwin poraza od BATE-a koji možemo pripisati jednoj vrlo retkoj pojavi u ovom milenijumu (da su Nemci neozbiljni) Bajern ide i ne prašta nikom ništa. Valensija, koliko god bila u finansijskim problemima je ipak i dalje klub sa renomeom i kvalitetom. Za očekivati je bilo da ako budu bili ozbiljni, Borisov neće imati nikakve šanse. Na kraju, 7-2 u dvomeču. Jednostavno su bolji i znaju da su bolji. S druge strane Zenit možda ima igrače, pa možemo reći da (ponekad) ima i igru ali nema mentalitet pobednika. Kako drugačije objasniti prvo mučenje kod kuće, a onda i poraz od ekipe u kojoj su glavne uzdanice Mića Jovanović i Diomerči Mbokani. Mislim Anderleht...Njih je čak i Partizan svojevremeno izbacio, a njihova liga spada verovatno u klasu naše. Zenit ulaže i ulaže, čuva ekipu, uigrava ali tu očigledno nešto fali.



Ima i onih koji su na jako dobrom putu da postanu veliki. I to s pravom. Borusija Dortmund i Šahtjor zaista postaju sile koje se moraju poštovati. Napadački, brz, nedaviteljski fudbal koji gaje osvaja srca navijača a bogami i tera strah u noge protivnika. Rojs, Vilian i Miktarjan su moderni ofanzivci, koji nisu vezani samo za jednu stranu terena ili jednu nogu (kao npr Miloš Krasić) već predstavljaju opasnost odakle god da se stušte ka golu. Svi znaju i da proigraju i da centriraju i da reše 1v1 i ne postoji klub koji ih ne bi želeo u svojim redovima. Iskreno se nadam da ćemo i jedne i druge videti u 1/8 finala umesto nedovoljno dobrih Sitija i Juventusa. Doduše, ako Juve stvarno pobedi na Donbas Areni onda zaslužuje svoje mesto među 16 najboljih, ali ako je suditi po prvoj utakmici u kojoj su se provukli sa nerešenim rezultatom kod kuće, crno im se piše u Ukrajini.
Ne smem zaboraviti ni Malagu, koja, ruku na srce ima velikana u grupi, ali baš posrnulog, koji više nije ni mera kvaliteta u Italiji. Lično bih voleo da ispadnu i Milan i Zenit, za kaznu. S kim god da se Malaga susretne u nokaut fazi, biće uživanje gledati te utakmice.

Doduše, naftaši s početka teksta imaju veliku priliku da me demantuju već za dve nedelje. Mesto je Etihad Stadium a protivnik je Real Madrid! Videćemo..

Нема коментара:

Постави коментар