уторак, 13. новембар 2012.

Stari kralj je mrtav..ili možda..?

Ne znam da li sam tokom vikenda pričao sa bar jednom osobom koja nije bila ubeđena u Čelsijevu pobedu u nedelju. Ne toliko zbog Čelsijeve snage, razigrane trojke iza špica (Mata, Oskar, Azar) ili domaćeg terena. Najveći razlog za optimizam je bio to što je Liverpul jednostavno slab. Slab je već duže vreme, ali ove godine je nekako definicija slabosti i nedorečenosti na terenu. Ni sreća ga nije baš služila, ni na terenu ni van njega. Prelazni rok je kilavo odrađen i sve što je moglo da pođe naopako - pošlo je. Kerol je pušten u Vest Hem u poslednjem trenutku a nije kupljena nijedna zamena. Rodžers se uzdao u Borinija i Suareza. Nažalost, Borini je ubrzo slomio stopalo i bacio svog trenera u još veću dubiozu. Jedine svetle tačke ostaju Sterling koji daje nadu za budućnost i  Suarez koji nemilosrdno daje golove i pored neubedljivog veznog reda koji ga okružuje.



Sve to je nekako govorilo da će Čelsi neće imati problema sa nekada daleko najuspešnijim klubom engleskog fudbala. Osokoljeni srećnom pobedom nad Šahtjorom, sve je bilo na njihovoj strani. Kada je Teri doveo domaće u vođstvo jednim od najlakše postignutih golova ikada (kada je skočio onako sam, verovatno je pomislio da je na treningu) delovalo je da sledi nov bolan poraz za Liverpul. Ipak, Rodžersovi izabranici su opet pokazali da imaju snagu i znanje da igraju derbije, bez obzira na sve probleme i okolnosti. Ne treba zaboraviti da su sa Sitijem odigrali nerešeno, od Mančestera izgubili pod sumnjivim okolnostima a da su jedino bili nadigrani od strane Arsenala u duelima sa top klubovima. Tokom nedeljnog derbija gledali smo razna tumbanja sa formacijama, Brendanova testiranja i menjanja pozicija Džerardu i Alenu, i ma koliko je sve to delovalo beskorisno, ekipa sa Enfilda je tokom meča imala mnogo više lopte u posedu, s tim da u nekim periodima nije znala šta će sa njom da uradi. Krajem prvog i početkom drugog poluvremena Čelsi je dominirao, stvorio mnogo šansi i prosto je drugi gol visio u vazduhu. Ali kako to i obično biva, i što bi rekao stari znalac Zvonko Mihajlovski - jeftine greške se skupo plaćaju. Liverpul je kaznio domaćina za propuštene šanse i izjednačio kao što je i primio gol - iz kornera, uz pomoć kriminalne odbrane. Od tog momenta, Liverpul je preuzeo igru i zaista na kraju bio bliži pobedi. Da nije bilo Čeha, mogli smo da vidimo totalni preokret, ali, kad se sabere i oduzme, remi je fer rezultat, ipak bi bilo surovo da je Čelsi izgubio, posle svih šansi koje su stvorili. Doduše i dalje je njihov problem što čekaju Toresa da proradi, a njegove šanse da proradi su iste kao i kod EI Niš televizora iz 1978. Falkao se traži, a i Drogba iz penzije bi dobro došao. Sve u svemu, koliko god komentara posle bilo u stilu "Liverpul se izvukao" " Čelsi nije imao sreće" " Glupi Tores" itd., opet se mora čestitati momcima sa Enfilda, jer obzirom na stanje u kome se nalaze, bod na Stamford Bridžu predstavlja veliki uspeh, ma kako taj bod bio izboren. Ofanzivna trojka Čelsija vredi bar 100 miliona evra, dok kod Liverpula ta cifra ide i do tri puta manje, i svodi se na Suareza. Sterling i Suso dolaze iz akademije, praktično za džabe (za Susa je možda neko nekad dao kilo grožđa Kadizu, dok je bio dete). Dakle, koliko god bedno izgledali, ne treba otpisivati Liverpul. Top tri im je apsolutno nedostižan a u nekom dosta srećnom scenariju i sa dobrim pojačanjima u januaru, mogu bar da zaprete i da se bar časno bore za to zlatno četvrto mesto, jer su i Totenhem i Arsenal zasad u nekoj magli.

Magla se održala i ovaj vikend a za to su se pobrinuli Mark Švarceneger i Edin Džekson. Ne može se reći da je Arteta nešto loše šutnuo penal, ali kad vas pročita čovek od dva metra i sa onolikim rasponom ruku, nema spasa. Mnogo bi za moral značila takva pobeda, ali će Tobdžije morati da je potraže negde drugde. U odbrani je i dalje velika promaja, i očajno fali neki razbijač na zadnjem veznom, pošto Abu Dijabi ima istog lekara kao i Aleksandre Pato.



Džekson svoj posao radi profesionalno, opet je ušao sa klupe i dao odlučujući gol. Moram priznati da ma koliko kukao, opet ga treba držati na klupi, jer kad god je počeo meč, nije odigrao kako valja. A i koga izbaciti? Aguera? Teveza? Da se ne šalimo..

Sledi nam još jedna idiotska pauza zbog nekih prijateljskih utakmica. Prava prilika za odomor i negledanje fudbala do vikenda.

Нема коментара:

Постави коментар