среда, 21. новембар 2012.

Skupi trenerski hleb

Upravo sam čuo da je Roberto Di Mateo dobio otkaz. Nisam neki navijač Čelsija ali sam svakako tužan. Čovek koji je pre samo 6 meseci Čelsiju doneo dotad nedosanjani san i Ligu Šampiona je razrešen mesta šefa stručnog štaba. Ne možemo reći da je Čelsi pao na svim frontovima - i dalje ima šanse za prolaz u Ligi Šampiona a u prvenstvu zaostaje 4 boda za vodećim Sitijem. Stvari nisu baš dobro krenule ovog meseca, ali u svakom klubu se pojavljuju krize. Samo što Roman izgleda ne prašta te krize. Ne znam šta bi na to rekao Silvio Berluskoni koji Alegrija toleriše iako posle 13 utakmica ima čak 17 bodova manje od lidera Juventusa a u Ligi Šampiona visi o koncu u mnogo slabijoj grupi nego što je to Čelsijeva.



Bilo kako bilo, Benitez je verovatno prvi u redu da preuzme londonski klub, ali ne verujem da će ni igrači ni navijači biti previše oduševljeni ovim potezom vlasnika. Di Mateo je delovao da dobro upravlja svlačionicom i da ume da "potpali" igrače kad je to potrebno. Jedino je grešio u izboru igrača, eto i sinoć je eksperimentisao i obilo mu se u glavu - ne mogu svi igrati sa "false nine". Azar nije Fabregas i Čelsi nema koncept kao Barselonin, tako da mu je poprilično potreban pravi špic. Mogao je da upotrebi Staridža i da mu da šansu da se pokaže na velikim utakmicama kao špic. Zbog hrabrosti ili nečeg drugog, njegova ideja se katastrofalno pokazala. Ni Aspilikueta kao desno krilo nije bio baš najmudriji izbor. U utakmicama protiv Junajteda i Liverpula nije ni imao previše sreće, ni sa suđenjem, ni sa realizacijom. Tores, po običaju, ga nije ispoštovao. Dečko je izgubljen u vremenu i prostoru i vreme je da se počne raditi na pronalaženju drugog rešenja. Drogba je bio car, tu spora nema, ali je otišao, i vreme je da se okrene novi list, ali bez Fernanda. Nije ni prvi ni poslednji neuspeli transfer, tako da što pre se to prizna - tim bolje. Mislio sam da Di Mateo ima malo više kredita nakon Minhena i osvojenog FA kupa za svega 3 meseca vođenja ekipe. Ipak, skoro 100 miliona evra potrošenih u prelaznom roku ipak ne dolaze tek tako. Strogi gazda nije želeo da čeka da stvari pođu još više po zlu i otpustio je sedmog menadžera odkako je preuzeo klub. Mnogi su mu zamerali i nestrpljenje sa AVB-om ali posle trijumfa u maju, malo ko može puno da prigovori Abramoviču i njegovoj nestrpljivosti u donošenju odluka. Ko zna, možda je Italijan imao aferu sa nečijom, ženom, engleski novinari će se svakako potruditi da saznaju.

Di Mateo će morati da čeka novu šansu a Čelsi novog generala koji će probati da sprovede vladarove zamisli. Ako u januaru dođe i poneki vojnik iz Kolumbije, biće mnogo bliže cilju.

Нема коментара:

Постави коментар