четвртак, 27. септембар 2012.

"Menadžeri" part 1

Oduvek me nervirao taj naziv za fudbalske agente. "Menadžeri". Kakvi bre menadžeri, pa ti ljudi veze sa menadžmentom nemaju. Mogu jedino da organizuju večeru ili neki sastanak, ali ih to ne čini menadžerima u pravom smislu te reči. U Srbiji uz to obično ide i  doza nepotrebnog respekta. Obično ih opisuju kao "ljude koji mogu sve da završe", koji "imaju veze svuda" i "opasni su". Na fotografijama ih najčešće možemo videti u lepim tamnim odelima, zakucane za svoj mobilni telefon. Vezuju ih za veliki obrt novca i veliki uticaj na klubove u Srbiji a i širom Evrope. Ono što je svakako istina je da su dogovori o transferima bez njih postali nemogući i da je njihov uticaj izuzetno narastao u poslednjih desetak godina. Ko su zapravo ti ljudi, koliko stvarno mogu i koliki je njihov uticaj?


Ko je ovaj čovek? Većina vas se verovatno pita zašto sam okačio ovako bednu sliku. Za početak - okačio sam baš tu jer bolje u medijima nema. Jednostavno, nema. Falji Ramadani se ne slika u medijima. Sliku iznad je napravio novinar "Žurnala" pre par godina i to je jedina slika koja se kreće internetom. Na njoj je jedan od najmoćnijih fudbalskih agenata u Srbiji, a može se reći i u dobrom delu Evrope. Suvlasnik je agencije LIAN Sports GmbH koju drži zajedno sa Nikolom Damjancem, nekadašnjim golmanom Partizana koji je nakon kraja karijere uplivao u "menadžerske" vode. Kao što možemo videti na oficijelnom sajtu transfermarkta lista fudbalera koje zastupa LIAN je zaista impresivna. Joveta, Marin, Behrami, Misimović, Ljajić, Marković..Svako ko iole vredi na ovim prostorima je klijent Ramadanija i Damjanca. Sa velikim akcentom na fudbalere Partizana. Ne treba zaboraviti ni da je Jirgen Reber, nekadašnji (neuspešni) trener Partizana takođe bio Ramadanijev klijent. Da li baš tada ili malo kasnije, ova agencija je sklopio ugovore sa velikim brojem mladih talentovanih igrača crno-belih i Teleoptika (filijale) i počeo da ih "prodaje" na evropsko tržište. Jovetić je otišao za neobjavljenu sumu u Fiorentinu i time "otvorio vrata" za saradnju dva kluba (ili dva agenta?). Za njim su došli Ljajić, Gulan i Nastasić. Lako je pretpostaviti da su Pantaleo Korvino (donedavni sportski direktor kluba iz Firence) i Falji najverovatnije odgovorni za ovako dobru saradnju. Neki od ovih igrača su već na putu da postanu megazvezde (Jovetić, Nastasić), dok neke i dalje pritiska "težina" priče o njihovom talentu (Gulan, Ljajić).

Ono što i dalje ostaje misterija, naravno, je novac. Navijači Partizana nikada nisu saznali tačnu cifru niti uslove pod kojima su klub napustili Jovetić, Ljajić i pogotovu Nastasić. Razne su priče o vlasništvu ugovora i udelu u tom vlasništvu koje ima LIAN. Pretpostavlja se da je većina ovih igrača oko 75% u vlasništvu Partizana dok ostatak pripada agenciji. Tako da ukoliko je Jovetić prodat za 8 miliona evra (u šta ipak lično sumnjam), 2 miliona evra je pripalo LIANu a 6 Partizanu.  Uglavnom, ono što je sigurno je da su Ramadani i Damjanac dobro prošli prilikom tih transfera, ali i da su sposobni da neke naše igrače "proguraju" u solidne evropske klubove. Kako to rade i pod kojim okolnostima, to svakako nije potpuno jasno, a možda to samim fudbalerima nije ni bitno (ionako će minimalno godišnje zaraditi koliko top menadžer u banci zaradi za 5 godina). Ruku na srce za svakog nađu klub, i svakom ko iole ima neko fudbalsko znanje obezbede neki solidan ugovor. Naprimer siguran sam da imaju jako dobre veze u Genčebriligiju ili kako se već zove pošto taj klub već neko vreme kupuje "polovne" srpske fudbalere poput Tošić-Karleuše i Raće Petrovića. Ista priča je i sa Saragosom u kojoj su Obradović i Babović. Dobre konekcije su ostvarili i sa upravom Olimpijakosa u kojem su Pantela, Fejsa (vrati milion i dvesta) i Katai (trenutno na pozajmici u Vojvodini). Naravno, kada neko poseduje takav portfolio, onda i mladi talentovani igrači žele da prođu kao Nastasić ili Marin i verovatno se i sami prijavljuju za sklapanje ugovora sa agencijom LIAN, makar to bilo i pod "na oko" nepovoljnim uslovima. Kad može Pantela, što ne mogu i ostali.



Svakako da u priči postoji i nekoliko vrhunskih skauta koji selektuju i preporučuju igrače za zastupanje jer ne bi niko mogao da progura Matiju Nastasića do Mančester Sitija da on stvarno nema neki vrhunski talenat i kvalitet. Takođe, istina je da se priča oko Lazara Markovića dosta pumpa ali dečko je svakako odličan igrač i to se potvrđuje sa sve više i više strana. Još jedan od "bisera" koji su Ramadani i Damjanac izvukli je pronađen u Crnoj Gori (verovatno ga je našao predstavnik LIAN-a za CG, famozni Igor Gluščević, nekada jedan od najboljih igrača Utrehta). Zove se Luka Đorđević, ima 17 godina i upravo je kompletirao transfer iz Mogrena (Budva) u Zenit St. Petersburg. Kakav kvantni skok. Verujem da ćete tek čuti za ovog momka, i šteta što neko u Crvenoj Zvezdi nije imao više sluha, pošto je navodno ponuđen našem najtrofejnijem klubu prošlog leta ali su u Zvezdi odbili, nevoljni da daju određenu sumu novca za tada 16-godišnjaka za koga nisu bili sigurni šta će od njega postati. Postaće nešto dobro sigurno, pošto je momak momentalno počeo da igra za prvi tim Zenita i da opravdava poverenje koje mu Spaleti ukazuje.

Neko bi svakako pitao - a šta tu rade klubovi i vlasnici tih klubova? Zvezde, Partizana, Vojvodine? Zar i oni ne žele da zarade? Svakako da žele, ali pitanje je da li mogu i da li umeju, i kakav odnos i mišljenje čelnici stranih klubova imaju o njima. I da li su sposobni da prodaju/proguraju nekog igrača pod uslovima pod kojima ih prodaju agenti. O tome više u drugom delu.

U sledećem tekstu ću se baviti i nekim drugim agentima koji pokrivaju naše fudbalsko "tržište" poput Dejana Joksimovića, Vlada Lemića i potpunog kralja - Zdravka Mamića.

понедељак, 24. септембар 2012.

Super Sunday i sudijske nepravde

Dugo sam tražio odgovarajući naslov za današnji post. Razmišljao sam da li biti umeren ili realan. I onda sam pogledao okolo i shvatio da nema puno umerenosti na internetu. Čak i objektivni Sky‚"bocka" sa "Robin robs Reds" (Robin opljačkao crvene), dok manje umereni Index ide korak dalje - "Očajni Junajted uz sudijsku pomoć i igrača više ukrao pobedu u Liverpulu". Iako ne gajim nikakve preterane simpatije prema Liverpulu, ono što sam gledao u nedeljnom lunchtime terminu me je moralo iznervirati. Junajted je dobio svaku sudijsku odluku u svoju korist i iako je bio mnogo lošiji rival, pobedio je. Liverpul je imao i igru i nadahnuće i šanse, ali ih je Halsi onemogućio da pobede. Razne priče se pričaju i mnogo se teoretiše o Šelvijevom crvenom. Zapravo stvar je dosta jednostavna. On jeste išao malo muškije na loptu, to stoji. Ali samo bih pitao, a šta je radio Evans? Ako bolje pogledamo videćemo da je i Evans išao sa dve noge u start, i da je i on mogao da pokupi i razvali Šelvija, možda i da ga slomi. Igrom slučaja fudbaler Liverpula je prvi stigao do lopte i pokupio i nju i Evansa, ali jednom nogom! Jeste tu bilo previše grubosti ali je to ipak bio start gde je druga noga sklonjena. Evans je taj koji je išao sa dve noge i mogao u nekom od scenarija zaslužiti crveni. Često se u poslednje vreme karton daje i za nameru a ne i za sam start. Mogao je i morao to sudija mnogo bolje da reši. U najgorem slučaju Šelvi je mogao da prođe sa žutim kartonom i to bi bilo dosta.



Kad već tu nije bilo dosta, mrzitelji Junajteda su opravdano dobili još municije u drugom poluvremenu. Luis Suarez je skupo platio svoju reputaciju "padavičara" kada je sredinom drugog poluvremena stigao do lopte pre Evansa i pao u kaznenom prostoru. Da je u pitanju bio neko drugi, verovatno bi sudija svirao jedanaesterac, ovako je Halsi bio ubeđen da Urugvajac folira i odmahnuo da se igra nastavi. Čak i to bi čovek nekako mogao da proguta, ali posle onoga što je sudija imao obraza da sudi u 75om minutu, ostaje samo bes i gađenje prema Junajtedovoj pobedi. Valensija je oteo jednu loptu na sredini, protrčao kao brzi voz pored Džonsona i Agera koji su hteli da ga masakriraju i stuštio se prema golu. Onda je počeo da okleva i da tupi, i na kraju je kasno odlučio da bi ipak trebao on da šutira i da ne dodaje slobodnim saigračima. Gurnuo je loptu u stranu i spremio se da opali, a onda ipak dobio impuls iz mozga da padne - valjda od svog tog silnog druženja sa Nanijem i Ešlijem Jangom čovek izgubi kompas - i to pre nego što je Džonson stigao da ukliza i da uopšte napravi faul u kaznenom! Ruku na srce, na TV-u je u prvom trenutku delovalo kao siguran penal (još se niko nije ni bunio) ali su replayevi pokazali da je u pitanju obično bacakanje..Taj kontakt je bio toliko minimalan da ga ne bi osetilo ni dete od 10 godina. Klasičan prevara/tolenamestio penal iz italijanske/neke niže lige kad se Juve/Partizan/Zvezda/Steaua/DinamoZ muče kući pa ih u osamdeset i nekom minutu Paparesta/neko takav oslobodi muke. Ali ovo je Premijer liga i ovde (bi bar trebalo) da se igra fer i pošteno. Mnogo je to odluka koje su išle u smeru samo jedne ekipe, i šteta što je to bacilo senku na inače zaista zanimljiv i dobar meč. Neverovatno slavlje za Džerardov gol i prelep potez Rafaela za izjednačenje. Ipak, sudija steals the show. Liverpul ostaje da tavori na dnu, a Junajted napreduje ka vrhu. Da li će biti neke kompenzacije, videćemo. Sećam se da sam se prošle godine (kada je već postalo jasno da moj omiljeni Arsenal nema nikakve šanse za titulu i da mogu da gledam opušteno ostatak prvenstva) ipak dosta nervirao zbog raznih stvari - poput ovogaovoga ili ovoga. Na kraju svi znamo kako i šta se desilo..I onda čovek mora da se raduje uspehu nekog instant nafta-kluba, čisto da bi se poravnali računi :)

Druga utakmica dana je bio prvi pravi test za Arsenalovu sposobnost ove godine. Mančester Siti, šampion, na svom terenu maltene nenadmašan. No, trenutno, van šampionske forme. Venger je opet stavio Žervinja da glumi špica i ovaj put mu se to i nije baš isplatilo. Obaloslovljanin se dobro kretao, trudio ali taj šut..eh taj šut. Bilo je dosta ganjanja na sredini, u prvom delu je Arsenal delovao pokretljivije ali čim je Jaja dobio malo više prostora i kada se Silva malo probudio iz sna, Siti je delovao dosta opasno. Aguero se tek oporavio od povrede i još nije onaj stari dok od bosanskog dijamanta čovek nikad ne zna šta tačno da očekuje. Golovi su bili poprilično glupi. Oba su postignuta posle kornera i grešaka - Leskot posle Mannoneove loše procene odlično skače i dovodi Siti u vođstvo a Košelni je zakucao loptu u mrežu nogom upravo posle Leskotovog lošeg izbacivanja. Bilo je dosta šansi i kontri, a na kraju treba i pomenuti da je Siti oštećen za penal koji je skrivio upravo Košelni nad Aguerom, ali je Argentinac i pored svog porekla i krvi, ne-pao i počeo da kuka za penalom, već je u polupadu nastavio da šutne i to naravno uradio loše. Možda je i taj njegov nastavak kumovao sudijskoj proceni da ne dosudi penal. Ono što se na terenu lako primećivalo je da se Kazorla i Podolski odlično razumeju i jako dobro funkcionišu. Ostaje samo da se veliki Francuz Žiru prilagodi i postigne neki gol..Remzi sve bolje i bolje kontroliše igru, dok je Dijabi bio ispod nivoa. Kod Sitija se i dalje vidi Manćinijeva dilema u napadu. Probao je sa pojačanjem Sinklerom po bokovima, uveo kasnije i Teveza i Balotelija ali kao i da sam nije siguran koji će tandem najbolje raditi. Po meni, koji god da se bira, Tevez mora biti u njemu..Jedna zanimljivost - kad su dali gol igrači Arsenala su se radovali kao da su osvojili PL, vidi se da im je baš značilo..



Na ostalim terenima nije bilo toliko zanimljivo ali treba pomenuti da je Čelzi jedva pobedio Stouk i to pogotkom Ešli Kola! Ne sećam se kada je taj čovek zadnji put dao gol ali i to se dešava. Everton ide i sipa redom, Svonsi je bio na redu u subotu. Njukasl se vraća u formu od prošle godine i Banspirisano pobeđuje Norič. Totenhem je uspeo konačno da pobedi kući i to QPR, preokretom iz 2-1..

Dosta uzbuđenja smo videli a već sledećeg vikenda nas čekaju još dve poslastice - Junajted - Totenhem i Arsenal - Čelzi!

петак, 21. септембар 2012.

Heroji i ostali u Ligi Šampiona

Jeste da se blog zove premijerligaši i istina je da je fokus uglavnom na Premijer ligi. Ali kako da preskočim sve ovo što smo gledali u utorak i sredu uveče? Sjajno prvo kolo Lige Šampiona je za nama. Videli smo gomilu golova i to nekoliko prelepih, videli smo preokrete i iznenađenja, i neke majstorske poteze za pamćenje. Zasijali su neki novi igrači i neke nove zvezde, a i neki stari znalci su nam pokazali zašto su znalci. Za početak, pre svega toga, pomenuću ono što je mene lično najviše oduševilo - zapravo, čoveka koji me je oduševio.


Luis Oscar "Lucho" Gonzales je par sati pre nego što je trebalo da istrči na teren Maksimira u duelu njegovog Porta protiv Dinama, dobio vest da mu je u rodnoj Argentini preminuo otac. Naravno, dobio je dozvolu od kluba da odmah krene put domovine kako bi bio uz porodicu. Lucho je izrazio želju odigra utakmicu i zahtevao da njegovi saigrači ne saznaju za njegov gubitak. Kada je u 41. minutu zatresao Kelavinu mrežu, podigao je ruke ka nebu i posvetio pogodak ocu. Nema potrebe ništa dodati osim reči - totalni heroj.

Porto je na krcatom Maksimiru (4683 gledalaca) odneo pobedu koju je u zadnjim sekundama potvrdio Stiven Defur. Nije Dinamo ličio na ekipu koja će primiti 10 golova ali je bio za klasu slabiji od protivnika. Ali eto, bar su time što su se kvalifikovali priredili feštu za navijače..

Ako idemo dalje stazom heroja moramo pomenuti mladog Iska, fudbalera Malage i U21 španskog reprezentativca, kome se predviđa svetla budućnost. Po onome što smo videli u utorak uveče protiv Zenita ta budućnost je već stigla i cepa mreže na neverovatan način. Pred meč se isticala trenutna situacija u oba kluba, koja ne može biti različitija. Zenit je dobio inekciju od Gazproma i kupio Aksela Vitsela i Hulka za kombinovanih 85 miliona evra. Rusi su pod vođstvom moćnog Spaletija najavljivali kako su ove godine spremni za ozbiljniji napad na takmičenje u kome učestvuju već nekoliko sezona. S druge strane, debitanti iz Malage su imali turbulentno i poražavajuće leto. Katarski milioner koji ih je gurao se malo preračunao u investicijama i odlučio da se povuče i ostavi ih u bedi i bez plata. Prodajom Kazorle, Rondona, Matajsena i još par igrača su stali na noge i malo se konsolidovali. Na tržištu su tražili igrače za džabalesku i našli su ih - zaboravljeni "električni zec" Saviola i Roki Santa Kruz (kome su jedva čekali da vide leđa u Sitiju). Zaista, dve potpuno različite atmosfere. Ali na kraju računaju se samo golčine Iska i prodori Hoakina/Eliseua/Saviole. Tri gola u ruskoj mreži i veliko slavlje za Pelegrinija i za klub koji nije pao kada su svi to očekivali već se - kako to jedan naš poznati političar jasno kaže - uzdigao kao feniks



Pariz je posle dosta vremena opet gledao LŠ. Imali su šta da vide, Dinamo Kijev je deklasiran, i to bez preterano lepe igre - koju bi čovek nekako pretpostavio ako u ekipi ima Ibru, Pastorea, Meneza i Lavecija (ovog poslednjeg čak na klupi!). No, bodovi se broje, Ibra iz penala, dva gola posle kornera za brazilski štoperski tandem Aleks - Tijago Silva i neverovatno srećan gol Pastorea posle kriminalne reakcije golmana Dinama. Više se očekuje od Ukrajinaca, dobro su se pojačali (Veloso, Kranjčar, Taivo..) ali ništa nisu pokazali na Parku Prinčeva.

Arsenal je izvukao pobedu u Monpeljeu. Ono što je trebala da bude rutinska pobeda obzirom na formu i kvalitet ekipa se pred kraj pretvorilo u bespoštedno branjenje tobdžija od Belhande i njegovih drugova. Možda konačno dobijaju tu čvrstinu koja im je nedostajala, jer mi je dok sam gledao nekako "mirisalo" na standardni Arsenalov scenario - izjednačenje rivala u poslednjim minutima. I moglo je biti tako, da Belhanda nije neometan šutirao sa 5 metara pravo u Manonea.

Mančester se takođe mučio malo više nego što je trebalo, minimalno savladavši turskog prvaka Galatasaraj. Turci su me zaista fascinirali. Da li je u pitanju samo inspiracija Old Trafordom, kvalitet ekipe ili vojnički sistem Fatiha Terima videćemo u ostatku utakmica u ovoj grupi. Ni za jednog igrača sem Mela, Altintopa i Ebouea nisam u životu čuo tako da sam ostao prijatno iznenađen Ambaratovim i Čolakovim potezima. Dobro osveženje. I da - Majkl Kerik je postigao gol! I to odličan, čak nije ni želeo da dobije penal i crveni za golmana nego je istrajao u postizanju gola (Nani i Ešli, ugledajte se na njega).

Da ne traćim dalje vreme ostalim utakmicama kako ovaj blog ne bi zauzimao 10 strana nego da lepo pređem na poslasticu - meč Reala i Sitija na Bernabeu.





Obzirom da sam ovu utakmicu pratio sa tiketom koji sam danima pre toga pravdao u društvu i ubeđivao u njegov siguran prolaz, na poluvremenu sam bio poprilično razočaran. GG2+ (domačin i gost daju barem po 2 gola) nije nimalo bio na vidiku. Iguain je podsetio zašto je bedan i loš i ne znam zašto ga takav znalac kao Žoze uporno stavlja pre Karima. Siti se branio i čekao neku svoju šansu iz kontre, ali je ostao čekajući i braneći se od Ronalda. CR7 je maltretirao Maikona ali bez konkretnog uspeha. Kliši se mučio s Di Marijom i sigurno mu je laknulo kada je ušao Kolarov da mu malo pomogne. Oba trenera su shvatila da je u vezi ključ pa su poslali po 3 razbijača na teren. Alonso - Kedira - Esijen su udarili na Berija - Garsiju - Jaju. U takvoj postavci se Real mnogo bolje snašao. Nasri i Silva su kao podrška za Teveza mnogo više vremena provodili pozadi..Drugo poluvreme je počelo kao što se prvo i završilo - sabijanjem Sitija ka njihovom kaznenom. I onda, potpuno niotkuda, Jaja Ture oduzima loptu na sredini, probija se kroz trojicu, istrčava kontru i daje divnu loptu u prazan prostor za Das Ist Edin Džeka. Bosanac rutinski rešava i dovodi Siti u iznenađujuće vođstvo. I odmah par minuta kasnije, Jaja u kontri dobija šansu da duplira vođstvo ali mu Kasiljas brani. Po igri, realno bilo bi im previše. Šok od Edinovog gola nije paralisao Madriđane, nastavili su da guraju dalje. Marselo je u jednoj akciji po ko zna koji put na meču ostavljen da šutira sa ivice kaznenog, prethodna dva puta je levom nogom umalo promašio, sad je prebacio na desnu i uz odbitak od Berija izjednačio rezultat. Praktično ni iz čega, utakmica je postala ekstra zanimljiva i napeta. Real je osećao da je blizu pobede i gurao sve više i više a onda još jedan hladan tuš. Kolarov centrira iz slobodnjaka sa strane, lopta pada na peterac, Alonso je zamalo maši i posmatra kako odskače u gol. Manćini je na putu da konačno u Evropi pobedi nekog velikog. Ali it wasnt to be - prvo u 89om minutu Benzema okreće Nastasića i pogađa sam ugao Hartovog gola, da bi u poslednjim momentima utakmice Ronaldo neshvatljivo ostao sam 1v1 sa Zabaletom, bacio ga u bunar i postigao gol. Sam gol ne znam ni kome pripisati, da li:

a) bednom Zabaleti koji je ispao iz voza
b) Beriju koji je stajao nekoliko metara od njega a nije prišao da udvoji CR-a
c) Kompaniju koji je sagnuo glavu (!) kada je Ronaldo šutirao
d) Hartu koji je loptu koja je išla pravo u njega nekako umuvao u gol. Šut jeste bio jak i Kompani jeste kreten (Belgijanac, realno) ali jel si prvi goman Engleske ili nisi?

Na kraju, onih gg2+ je prošlo a meni je bilo malo žao Sitija. Realno, Džeko i Kolarov su već pravili žurku, a novine sa ovih prostora su već štampale naslove " Bosansko-srpski tandem srušio Real ", " Surovi Džeko i Aleksandar Veliki ", " Kolarov tera Murinja iz Madrida "...

Ali na kraju, Žoze je uklizao na teren i nakratko vratio harmoniju u tim. A Siti? Siti se sprema za derbi! Arsenal stiže u nedelju na Etihad a mi čekamo:)

уторак, 18. септембар 2012.

4. kolo

Nakon zanimljive pauze zbog reprezentativnih obaveza, premijerligaši su se vratili svojim redovnim obavezama. Arsenal i Junajted su sipali u golove protivnika, a Siti je zaustavljen potpunim herojstvom Asmira Begovića i odbrane Stouka. Liverpul se mučio protiv Sanderlenda i na kraju osvojio bod a Mitko Bugarin je postigao svoja prva dva pogotka za Fulam. I AVB konačno može da slavi jer je u četvrtom pokušaju njegov tim konačno stigao do prve pobede, koja je ostvarena nad slabašnim Redingom. Čelzi je odigrao meč bez golova i bez zanimljivosti u gradskom derbiju protiv QPR a u poslednjem meču kola Everton i Njukasl su u ekstrauzbudljivom meču odigrali nerešeno - 2:2
Nesrećni Sautempton je kompletirao svoju seriju teških utakmica na početku sezone. I to su baš kompletirali. Primili su kompletnih 6 komada od Arsenala, usput postigavši dva autogola. Posle gustih poraza od Sitija i Junajteda na Emiratima su totalno demolirani. Venger je na teren izveo formaciju bez klasičnog špica, iako se očekivalo da će Žiru imati šansu da konačno da gol (i da postane poput Anrija i Bergkampa, koji su prve golove za klub postigli baš protiv Sautemptona). No, njegovo mesto je zauzeo Žervinjo, dok su iza njega šarali Podolski, Kazorla i Oks. Obaloslovljanin je na kraju postigao 2 gola, namestio nekoliko šansi i bio sveukupno dosta koristan, što i nije bio baš redovan slučaj prethodne sezone. Podolski je dao gol iz slobodnjaka, dvaputa je Gibs centaršutem omađijao odbrambene igrače Sautemptona koji su te centaršuteve pretvorili u autogolov a na kraju je i Volkot ubacio jedan. Sautempton je postigao gol posle neverovatne greške Šćešnog, kome je lopta ispala tačno na nogu Foksu. Videćemo koliko je Arsenal stvarno ozbiljan i dobar sledeće nedelje, kada putuju na Etihad.




Siti je gostovao kod mesara iz Stouka i na kraju osvojio bod. Krauč, stari snalažljivac, je postigao realno neregularan gol, pošto je dva puta rukom štopovao loptu tokom karambola i na kraju je ćušnuo pored Harta. Ono što je usledilo je mene lično najviše iznenadilo a to je činjenica da je Stouk primio gol posle prekida! Havi Garsija je bio potpuno sam u petercu i poslao Tevezov centaršut u gol. Baloteli i Jaja su imali fine šanse tokom utakmice da bi na kraju Asmir i Shawcross (mnogo glupo deluje Šokros) u finišu spasili nemoguće - prvi posle još jednog udarca glavom Garsije, a drugi posle Džekovog loba, skinuvši loptu sa gol linije. Manćini i dalje verovatno ne može da veruje da na kraju ta lopta nije ušla ali Stouk je borbenošću zaslužio bar bod. Čak je i izvesni Majkl Oven ušao u igru u smiraj meča. Kakva karijera i kakvo propadanje na kraju.

Gradski rival je demolirao Vigan, kao što se i očekivalo, ali su ih slomili tek u drugom delu. Nije bilo Kagave i RVP-a od starta, Velbek i Ćićarito su počeli i bili poprilično nebitni u prvom delu. Ćićarito je promašio penal, prestrogo dosuđen, nakon što je Velbek pao kao da ga je Al Habsi upucao u noge. No, Omanski heroj je odbranio penal i učinio utakmicu bar na kratko zanimljivijom. Kasnije se "iskupio", ili ga je možda napustila omanska mađija, ne znam, uglavnom, poklonio je Skolsu gol u njegovom 700-m nastupu za Mančester. Možda mu je bilo žao da čovek ne proslavi adekvatno. Još tri pogotka su usledila, od toga dva debitantska. Dosad neprovereni Butner, Evrina konkurencija na levom beku i pojačanje iz Vitesea je odigrao odličan meč, špartao gore - dole neprekidno i zaista na kraju zaslužio gol. Opet je Al Habsi mogao malo bolje da reaguje, Butner je šutnuo iz mrtvog ugla, ali tada već ionako nije bilo spasa. Poslednji je delo čuda od deteta - Nika Pauela koji je zakucao loptu u donji desni ugao.

Liverpul se maltretirao na stadionu svetlosti i na kraju otišao kući sa bodom. Gledajući meč, odaje se utisak da Liverpul na momente stvarno igra zaista dobro, pogotovu u ofanzivi, ali fali taj gol, ili čovek koji će ga lako postići. Puno šansi, puno dobrog kretanja ali na kraju šuplje. I onda neka naizgled bezopasna kontra i - pljas, Flečer postiže gol i crveni gube. I onda opet ispočetka. A Sanderlend ove godine svakako nije ekipa za potcenjivanje. Sebastijan Larson, Stiven Flečer, Adam Džonson, Stefan Sesenjon. Ni za PES nisu loši, a kamoli uživo kući. Na kraju podela plena koja Liverpul ostavlja na 2 boda iz četiri utakmice a sledeće nedelje na Enfild dolazi Mančester Junajted. Pravi trenutak za preokret u sezoni!

Na ostalim terenima nije bilo preterano zanimljivo, izuzev sinoć na Gudisonu. Everton je stvarno dominirao, neopravdano ostao uskraćen za dva poništena gola (kad će više ta sirena kad lopta pređe liniju), i onda kada se činilo da dolaze do svoje zaslužene pobede pogotkom Aničebea u stilu najrasnijih i najboljih napadača usledio je odgovor s druge strane. Čovek koji iz potpuno neshvatljivih razloga nije počeo meč - samo Pardju zna zašto - DembaBa je postigao svoj drugi pogodak 90m minutu i opet nas podsetio koliko je zapravo dobar. Vredi pogledati ovo majstorstvo. Kada ovako gledam, DembaBa zaista zaslužuje da igra za neki top klub, bez želje da nešto umanjim značaj Njukasla. Njegovo kretanje, brzina, snaga, osećaj i taj naizgled prost stil (gurnem levo ili desno i odmah šut) su nešto što nije toliko često u današnjem fudbalu gde većina napadača ume da prekomplikuje i pored velikog tehničkog znanja (khm, Suarez). Pritom ne mogu ni da zamislim koliko bi golova postigao sa malo jačim veznim redom iza sebe. Mada i Hatem i Kabaje su dobra podrška.

Sledeće nedelje nas očekuje dosta derbija, a u međuvremenu poslastica na Bernabeu - Ranjeni Real protiv Sitija! Uživajte!

понедељак, 10. септембар 2012.

Beda Totale




Srbija je uspela da odoli i da izvuče zlatni bod u Škotskoj. Izdržali smo pakao Hempden parka, takozvane neosvojive tvrđave u evropskom fudbalu. Naši momci su stoički izdržali nalete i napade jedne takve fudbalske velesile, pred kojom svi ostali beže i predaju se pre nego što i izađu na megdan. Nisu se uplašili surovog strelca Kenija Milera, višestrukog osvajača zlatne lopte i potomka Gerda Milera od koga je nasledio golgeterski instinkt. Ni Čarlija Adama, maestra sa loptom, kreativca od koga i dan danas Ćavi i Inijesta kupe fore. Probleme nam nisu zadali ni nenadmašni Snodgras i Haton, munje po desnoj strani škotske navale. Jednostavno, nadigrali smo ih taktički, Miha ih je pročitao i suzbio tu neverovatnu neman koja se spremila da nas eliminiše. Ali naišla je na tvrd orah! Ne daju se Srbi, osvojili smo bod po koji smo i došli! Nismo uspeli da probijemo taj njihov čuveni zid ispred gola, ali su Vebster i Koldvel ipak prejake prepreke za naše još golobrade momke. Ima vremena, kad dođu na Marakanu, crno im se piše.

Sramotno je da nijedan novinski ni internet članak u Srbiji nije bio dovoljno kritičan prema onome što smo gledali u subotu popodne. Ej, pa mi smo se branili od Škotske, od Škota koji ništa ne znaju osim da trče i da se biju i da centriraju. A nemaju ni na koga jer su Nejsmit i Miler visoki po 170cm, ali oni su navikli pa moraju da centriraju! Ljudi koji dobrim delom igraju u škotskoj ligi koja je izuzev Seltika (i Rendžersa do prošle godine) skupina poluamatera koji ne bi mogli da igraju Drugu ligu Srbije. Ko god je ponekad nedeljom gledao Dandi-St. Miren ili Madervel-Hibernijan zna o čemu pričam. Na svu muku još im je levog beka igrao izvesni Pol Dikson fudbaler Hadersfilda! Huddersfield Town, koji je do prošle godine igrao u trećoj ligi Engleske...Možda sam previše revoltiran ali ne znam kako smo mi tokom ovih godina počeli sebe da stavljamo u tu klasu ekipa koje se kolju sa Škotskom. Možda je to i realnost, možda su Škoti naš egal, ali zašto onda pričamo o kvalifikovanju na SP? Pored žive Belgije i Hrvatske. Ne znam šta može da nas izvadi, osim tuđe gluposti. Pošto mi kvalitet i znanje nemamo.

Svaki deo terena nam je pomalo kritičan, sem odbrane donekle. Mada kako god napredovao i gde god igrao Milan Biševac će uvek za mene biti kiks igrač, koji me je nervirao još u vreme Zvezde. Super je što je Nastasić gurnut u vatru ali možda je Subotić zasad bolje rešenje. Kolarov i Ivanović svetle tačke ali Kolarov i dalje trpi zbog odluke njegovog trenera iz omladinskih dana u Čukaričkom koji mu je tada rekao - Aleksandre, igraćeš levog beka a ne levo krilo! I onda se mali Aca povukao, iako je zapravo rodjen za levo krilo. Edi Reja u Laciu je to shvatio i oslobodio ga muke igranja odbrane i na to mesto postavio Radua a Acu da šparta napred. Čovek je odličan kad povuče u napad ali je u odbrani prečesto kritičan i bojim se da će Dirs Mertens ili Azar da pokažu sve njegove rupe. Sredina bezidejna i statična, sposobna samo za Mortal Kombat. Ninković retko razočara u reprezentaciji ali mu u subotu definitivno nije išlo, možda i zbog činjenice da su ga štitili Ignjovski i Mijailović, a kasnije i moćni Fejsa. Jedino za Ignjovskog se može reći neka pozitivna reč, pogotovu u smislu borbenosti, ali borbenost i nije neka preterana vrlina. I Kežman je bio borben ali je mašio 70% stopostotnih šansi. Mijailović je još suviše nezreo za ovakve utakmice ali očigledno ima dobrog menadžera koji mu je obezbedio utakmicu za A tim. Napred ne znam šta je Miha hteo. Đuričić nije špic a nije ni Fabregas, tako da ne znam koja je vizija bila. U Fiorentini se tako transformisao i Joveta ali on je miljama daleko po kvalitetu iznad Đuričića. Lazović i Tadić potpuno neubedljivi,  potonji je imao našu najbolju šansu za nezasluženu pobedu u finišu ali znamo odavno da desnu nogu maltene i ne koristi..Tošić u jednom trenutku oduševi, a u sledećem izgubi loptu na najidiotskiji način. Prčka onu loptu i smara je satima, čekajući da mu se neko otkrije, a to obično bude neko iz odbrane. Sve više ličimo na neku ekipicu iz kraja koja se skupila da igra fudbal, tu i tamo imamo ponekog znalca ali zajedno samo znamo da davimo (i da se branimo)

Sutra dolazi Vels, koji zaista i ima barem jednog ozbiljnog fudbalera - Bejla - ali srećom napada po strani gde smo najjači - gde čeka Bane. Ostali bi trebalo da budu u rangu ispod Škota tako da ako ne pobedimo, stvarno treba da pošaljemo specijalno pismo FIFI i tražimo da nas vrate u poslednji šešir.

Da se ne blamiramo i ne sanjamo bezveze..Mada već znam da kad neko (kao Tadić u subotu) izadje sam pred gol da ću da poskočim i da opet navijam za nas. Iako to zasad stvarno nisu zaslužili.

петак, 7. септембар 2012.

The one that got away



Incredible Hulk nije došao do Premijer Lige. Moram priznati mi da je vest o njegovom transferu došla kao veliko iznenađenje. Kada je došao poslednji dan prelaznog roka u Evropi, bio sam ubeđen da će se neko isprsiti (Romane?) i dovesti ga u Englesku. Obzirom na cenu, nije bilo puno konkurenata. MU je već kupio Van Persija i Kagavu, Arsenal je kupio najviše u istoriji i ostali su samo Siti i Čelsi sa računom dovoljno jakim da isplati Porto i njegovog umešnog vlasnika. Totenhem ima pozamašan budžet ali obzirom na krah u jurnjavi za četvrtim mestom i LŠ, nekako je bilo jasno da je to najmanje realna opcija. Celo leto se pričalo o njegovom sigurnom prelasku na Stamford, čak ga je Ramireš i javno očekivao. Bilo je i logike u tom potezu - Čelsi ima samo jednog pravog napadača - Toresa, a igra 4 takmičenja i milijardu utakmica godišnje. Iako Hulk u Portu uglavnom deluje s desnog krila ili kao polušpic (i hrani Marka Janka kao što je ranije Falkaa) jasno je da po skillu i konstituciji lako može igrati kao pravi špic (što je pre Falkaovog dolaska na Dragao i igrao) i davati golove. Naravno, zamišljala se i kombinacija Azar-Hulk-Tores od koje je zastajao dah. Nekako, pregovori su se odužili, problem je i predstavljala činjenica da je Hulkov agent famozni Vagner Ribeiro, veliki majstor muljanja i ugrađivanja u transfere. Kada čovek pogleda njegov portfolio (Hulk, Nejmar, Lukas Moura..) jasno je o kakvom se magu transfer tržišta radi. Možda čak većem i od Falji Ramadanija. Ribeiro je nekako još ranije izmuljao procenat na vlasništvo nad Hulkom tako da se osim Porta i on pitao o nastavku njegove karijere. Kada takav dobrodušnik brine o vama, ne morate da brinete za svoju budućnost. I, pošto je Čelsi bio nedovoljno konkretan, možda želeći da malo uštedi obzirom na bespoštedno trošenje tokom leta, Ribeiro i Porto su odlučili da se okrenu drugim opcijama. A ta druga opcija je čekala na istoku - Zenit, Putin i Gasprom, puni evara i snage. Lućano Spaleti je dobio svog dragulja, uz Aksela Vicela iz Benfike. Porto i Benfika su inkasirali po 40 miliona evra prodajom svoja dva ponajbolja igrača. Ruska liga nam se možda ne čini toliko kvalitetna, ali poslednjih godina, sa velikim inekcijama (poštenih) para koje su dobili CSKA, Anži Makačkala, Spartak, Dinamo Moskva, Slavenova Lokomotiva, Rubin i Zenit liga je dobila na kvalitetu, izjednačenosti i zanimljivosti. Ruski timovi sve više i više napreduju u evropskim takmičenjima i retko se desi da neko lako izadje na kraj s njima. Osim Hulka i Vicela na terenima u Rusiji se već nalaze neki sjajni igrači (Eto, Traore, Samba, Kalstrom, Hurado, Misimović, Kuranji, Rondon, Honda..) i igračima iz Evrope (u odnosu na period od pre 10ak godina naprimer) istočni klubovi deluju sve primamljivije. Ta hladnoća mora da smara, ali mnogo dublji džep nego u klubovima zapadne Evrope ipak malo utopli. Gledaocima ipak ostaje žal što Hulka nisu videli u derbijima Londona ili Mančestera, kako se gura sa Delapom na Britaniji ili cepa mrežu na Gudisonu. Svakako bi doneo nešto novo i interesantno i ne verujem da bi mu trebalo puno da se uklopi. Ovako, mladjani Luka Djordjević (o kome ću se potruditi nešto da napišem u narednim danima) dobija jako društvo a mi - Sport Klub vikendom i Hulk u rolci i dokolenicama! 

понедељак, 3. септембар 2012.

Treća iteracija

Za početak, izvinjavam se na pogrešnom kladioničarskom savetu od subote, jednostavno sam bio suviše uveren u Aston Vilinu bedu. Možda sam, nevezano za njih, mnogo više verovao u Njukasl i tandem Demba-Demba i očekivao da će St. Džejms (ne mogu ga nazvati Sports Direct Arena, zaista) i tradicija lako srušiti ranjivu Vilu. Ispostavilo se da Vila uopšte nije ranjiva, da ih je Lambert dobro pripremio, a da je Njukasl u kilavom stanju. Bilo je tu šansi na obe strane, ali je generalno klub iz Birmingema bio bliži pobedi. Da je Ajrlend bio malo skoncentrisaniji, sigurno bi slavili na kraju. Ovako, ono što smo iz ovog meča po ko zna koji put zaključili je da Hatem Ben Arfa predstavlja jednog od kraljeva fudbala, sposobnog da postiže golove na neverovatan način, baš poput ovog juče. Da ne zaboravimo i da Hatem koristi isključivo levu nogu, tako da ovaj pogodak još više dobija na vrednosti. Njukasl je nekako usporeno počeo sezonu i ne deluju homogeno kao pre nekoliko meseci. Jesu li prošle godine dostigli maksimum ili se još nisu "uključili" ili im Tiote toliko fali, ne znam.

Najveća utakmica kola je bio duel Arsenala i Liverpula na Enfildu koji je Arsenal dobio sa 2-0. Ono što mogu odmah da primetim je su se neke stvari jako promenile u odnosu na prethodnu sezonu. Arsenal nije primio nijedan gol tri kola? To je nekada zvučalo kao fantastika, pogotovu što u odbrani stoje maltene isti ljudi kao prošle godine. Izgleda da je Stiv Bould kao šef odbrambene linije nešto šapnuo tim ljudima i objasnio im da nema potrebe da primaju glupe golove, kao što su navikli. Uglavnom, Arsenal je izgledao dosta sigurno, držao se svog sistema, i dosta disciplinovano funkcionisao. Čemberlen i Podolski su neprekidno po stranni pružali podršku svojoj odbrani i bili spremni da skoče u protivnapad. Arteta i Dijabi su "pojeli" Liverpulovu sredinu. Prvi je u nekim trenucima imao Ćavijev sindrom (nepogrešivog pasa) a drugi je mudro riljao i osvajao loptu gde treba. Ako se ne bude povređivao a uspe da održi ovakvu formu, Dijabi može komotno da zameni Songa. Odbrana je na početku pomalo uplašeno delovala i Metersaker je imao neke pasove ala Maksimović iz Zvezde, ali je kasnije, kako je utakmica odmicala, sve bolje i bolje delovala. Čak i kada je Liverpul posle Kazorlinog gola za 2-0 stisnuo i napao sa svih strana, nije delovalo da može da probije Arsenalovu postavku. Kazorla i Podolski su pokazali zašto su došli i demonstrirali šta već gotovi, iskusni "proizvodi" mogu doneti klubu. Reprezentativci sa iskustvom, idejom i dovoljnim brojem godina. Ostaje žal što je u špicu mogao ostati Robin da kreira čarlame i pravi haos. Sa ovom dvojicom iza sebe, to je mogla biti rapsodija. Mogla. Ovako ostaje Žiru, koga tek treba da vidimo u pravom svetlu.



S druge strane Liverpul je delovao dosta pogubljeno i dekoncentrisano na trenutke. Čini se da Boriniju još treba vremena da se optimizuje, ali realno, Rodžers ni nema puno opcija napred, nakon pozajmice Kerola Vest Hemu. Iako su u startu preuzeli inicijativu kasnije je ideja ponestajalo, a sredina (sem Alena) je počela da bledi. Džerard je dosta grešio i bio nekako usporen, nije imao daha da pokrene ekipu kada je gubila. Rahim Sterling raste u pravu senzaciju i nakon debija protiv Sitija opet je bio najzanimljiviji i najaktivniji igrač ofanzivne linije Liverpula. Suarez je kao i obično mačka u džaku - može da odigra sjajno a može da bude i jedan od najlošijih. Suviše je smarao sa cimanjima za penal a na kraju kad je imao lepu šansu pred kraj meča da izvuče bar neku nadu, lobovao je Manonea i gol iako je imao sto drugih načina da realizuje šansu. Ostalo je još dosta posla za Rodžersa, pogotovu na psihološkom planu. Najbitnije je da se što pre ostvari neka pobeda, kako "crveni" ne bi od starta jurili bodovnu razliku u odnosu na rivale.



Što se ostalih tiče - Robin Van Persi je opet blistao. Het trik koji je postigao protiv Sautemptona je doneo 3 boda u jednoj ne baš ubedljivoj predstavi Junajteda. Uvek je važilo da Junajted ima najjaču odbranu, a sada je u prva 3 kola primio već 5 golova. Protiv Sautemptona je dva puta gubio, ali su se domaćini oba puta nekako uplašili vođstva i kao i protiv Sitija par nedelja ranije, dozvolili preokret. Treći gol Van Persi je postigao u 92. minutu posle kornera rezerviste Nanija. Upravo Nani i Skols su kao izmene doneli prevagu. Postaje pomalo dosadno gledati MU kako u finišu stiže i prestiže prednosti raznih rivala, ali to već u tolikom broju ne može biti slučajno. Psihički i dalje stoje veoma jako, iako bi čovek pretpostavio da su na kraju prošle sezone želeli svi da se poubijaju..

Što se ostalih tiče - Siti je manje više rutinski pobedio QPR sa 3-1, iako je početkom drugog poluvremena Zamora sa čalmom na glavi izjednačio na 1-1 posle vodećeg gola Jaje. Ubrzo potom Tevez je asistirao Džeku a na kraju i sam postigao gol skrenuvši Džekin šut. Gledajući Teveza ovih nedelja, deluje kao neki gladni vuk, željan golova, asistencija i igranja fudbala. Sve više se pokazuje jako vrednim odluka da se zadrži u klubu. Kolarov je opet igrao levog beka i ove nedelje nije pravio gluposti kao na Enfildu.

Totenhem je opet zabrljao i odigrao gotovo preslikanu utakmicu kao sa VBA prošle sedmice. Opet su teško poveli, debitantskim golom Muse Dembelea. I opet u finišu primili neki kretenski gol posle glavometa i odbijanja. U ostalim mečevima Vest hem je pobedio Fulam 3-0 u debi utakmici Endija Kerola za klub. Čupavi stub nije dao gol ali je odlično odigrao. VBA je nastavio u dobrom ritmu i pobedio Everton sa 2-0 na svom stadionu. Sedam bodova iz 3 utakmice sa Liverpulom, Totenhemom i Evertonom zvuči baš dobro. 

Stiven Flečer je debitovao sa dva gola za Sanderlend u remiju protiv Svonsija. Identičnim (2-2) rezultatom se završila i utakmica na JJB stadionu u Viganu gde je gostovao Stouk. Pogledajte pregled, čisto da vidite šta je Al Habsi sve uspeo da odbrani. Neverovatan lik.

Sledi nam glupava pauza zbog reprezentativnih obaveza. Kad se vrate, čeka nas zanimljivo kolo, u kome najteži zadatak od top klubova ima Siti koji gostuje mesarima iz Stouka.

Čekanje će trajati do 15. septembra, a vi dotad uživajte u majstorijama Sulejmanija, Lekića, Šćepovića i ostatka naše reprezentacije. Ako budu bili dostojni, iskomentarisaću ih posle duela sa Škotskom.

субота, 1. септембар 2012.

Deadline day ludnica

Gotovo je, ponoć je prošla. Ko je našao cipelicu, našao je. Prelazni rok u Evropi je završen i (sa izuzetkom transfera u Rusku ligu) ove godine više nećemo gledati kupovine, prodaje i mešetarenja na fudbalskoj pijaci. Poslednji dan je bio paklen kao što se i pretpostavljalo. Update-i us prštali ceo dan i bilo je stvarno veselo to sve pratiti. Prosto mi je žao što za sledeću turu moram da čekam do januara. Završni čin letnjeg prelaznog roka je doneo 10ak novih prelazaka u top klubove EPL od kojih će se nekoliko njih svakako prepričavati. Ja sam naprimer još juče pričao sa dosta ljudi koji prate fudbal i deadline day i svi smo bili preneraženi činjenicom da zapravo neko želi da kupi Niklasa Bendtnera! Neverovatno, zaista. Pitam se zašto nisam igrao profesionalno fudbal. Jer svakako bi ga igrao bolje nego Bendtner. Potpuna nepravda. I bogatiji je (mnogo) od većine nas koji smo svakako sposobniji da damo bar 50 golova više po sezoni nego on. Glupi danski stub koji misli da je najbolji špic na svetu je završio u Juventusu! Da,da dobro ste pročitali - ni u Brondbiju, ni u Dag&Redu ni u Partizanu, ni u Hafnafjoduru. U Juventusu. Ne znam šta da kažem navijačima torinske dame, osim da ih čeka mnogo plakanja i nerviranja kada ovaj čovek primi loptu. Doduše, fudbal je čudna igra, možda se desi neverovatna promena i BedaTner postane gol-mašina. Ali možda i Srbija uđe do kraja meseca u Evropsku Uniju. Nikad se ne zna..Uglavnom, Juve je platio 1,5 miliona evra za pozajmicu, uz mogućnost da ga otkupi na kraju sezone za dodatnih 5 miliona.



Saga o Klintu Dempsiju je doživela veliki obrt i završila se pomalo neočekivano . Tokom leta, Amer je čak i štrajkovao jer klub nije hteo da ga proda Liverpulu i sve vreme je smarao da hoće samo u Liverpul. Poslednjeg dana je Fulam čak prihvatio ponudu Aston Vile, koja je iznosila oko 7 miliona funti, ali Klint je opet ponovio da ga zanima samo Liverpul. Kako su sati odmicali, a sa Enfilda su stizale nedovoljne ponude, mogućnosti za manevar su bile sve manje. Na kraju, u večernjim časovima, Fulam prihvata još jednu ponudu - Dempsi ostaje u Londonu i prelazi u Totenhem! Na kraju, odličan posao za AVB-a rekao bih. Obzirom da je istog dana prodao VanDerVarta za 15 miliona evra Hamburgu, svega polovinu te sume je uložio u Dempsija, čoveka koji je svakako navikao na EPL, veoma je zahvalan u ofanzivnom delu tima i može da pokrije nekoliko pozicija (čak su na SP 2010 Ameri u nedostatku bolje alternative, par puta koristili Dempsija kao špica! Neka vrsta Tim Kejhil-fore).

Totenhem je i bez Dempsija bio poprilično aktivan - iz Liona je posle teških i mučnih pregovora stigao Hugo Ljoris - svakako jedan od boljih golmana Evrope - koji bi trebao da odmeni ostarelog Breda Fridela kad ovaj odluči da je konačno bilo dosta. Na kraju navijači Totenhema mogu biti zadovoljni poslovima na tržištu - predzadnjeg dana Dembele, poslednjeg Ljoris i Dempsi. Uspeli su čak i da prodaju svoj veliki meksički promašaj Dos Santosa Majorci. Van der Vart možda i nije morao da ode, ali su Daniel Levy (famozni predsednik) i AVB odlučili da ga treba naplatiti. Svakako će neko od ove mase ofanzivnih veznih koji su kupljeni (i Gulfi je tu) moći da ga zameni. Očekivao se i neki napad na Fernanda Ljorentea ali ništa konkretno se nije desilo. Jedna od meta je bio i Žoao Mutinjo, ali su komplikacije oko vlasništva nad njegovim ugovorom, kao i procentom za prethodni klub (Sporting), onemogućile njegov transfer iz Porta.



Katarani su 31. avgusta shvatili da nisu dovoljno ostavili svoj pečat i na ovaj prelazni rok tako da je Roberto Manćini u Siti doveo čak 4 nova igrača! i to u vrednosti preko 45 miliona evra. Redom su tokom dana stizali:

Maikon (Inter, plaćen oko 6 miliona)
Skot Sinkler (Svonsi, 8)
Matija Nastasić (Fiorentina, 11+ Savić)
Havi Garsija (Benfika, 22)

Maikon, koliko god bio mator ipak i dalje zna da pristojno pokriva tu desnu stranu, da centrira i da uradi neki ovakav potez. Dobar je da ponekad odmeni Miću Ričardsa  i da se uklopi u tu 3-5-2 koju je Manćini pomalo počeo da forsira. Zabaleta sve više dobija druge zadatke po terenu tako da ova kupovina, za ove novce mi je ipak kolko tolko opravdana. Skot Sinkler - to neću ni da komentarišem. Ne znam čemu prodaja Adama Džonsona i kupovina njegove slabije verzije. No dobro, možda Adam nije hteo više da greje klupu a Skot hoće, tako da je onda razumljivo. U svakom slučaju, mislim da je dovoljno dobar za Svonsi, ne i za Siti.

Matija Nastasić nam je prošle godine, čuvajući Ibrahimovića i slične pokazao da se radi o velikom talentu i o momku koji ako ga dobro usmeravaju i paze, može dostići velikog Nemanju za nekoliko godina. Sigrunost, pozicioniranje i hladnokrvnost su ono što je nateralo Siti da ga kupi odmah, kako u narednim godinama takav dragulj ne bi otišao u tuđe ruke. Pored novca u suprotnom smeru je krenuo i Stefan Savić. Pomalo mi je žao Crnogorca jer je proveo samo godinu dana u Sitiju, i nije baš imao vremena ni da se pripremi, ni da se negde na pozajmici kali, što sam svakako oćekivao. Odmah je, sa tada svega 20 godina i direktno iz raspale JSL, bačen u vatru da se bori i da zameni povređenog Kompanija tokom sezone. Naravno. pravio je dosta grešaka, videlo se da se uplašio i da je zalogaj prevelik za njega. Možda bi pozajmica nekom Blekburnu ili Viganu puno značila ali Manćini nije imao više poverenja i kickovao ga je odmah. Nekako mislim da bi Arsen sa svojim pristupom to bolje ishendlovao sa tako mladim igračem, no, Stefan je davno bio na probi u Arsenalu, tako da možda jednostavno Crnogorac i nije baš igrač za te najtop klubove.

Havi Garsija je kupljen bukvalno u poslednjim sekundama prelaznog roka i svakako se moglo zaključiti još tokom dana, kada je De Jong prodat u Milan, da će Siti svakako kupiti još nekog defanzivno orijentisanog veznog igrača. Igra se dosta takmičenja, sezona je duga, AKN je u januaru, tako da je potrebno dosta igrača i rotacija tokom godine. Havi Garsija je produkt Realove škole i jedan od mnogih koji nije mogaoi da se izbori za mesto u kraljevskom klubu. Videćemo da li će tokom grupne faze LŠ u duelu sa starim poslodavcima, uspeti da im pokaže koliko su pogrešili.

Liverpul je ostao bez Dempsija ali i bez Čarlija Adama. Stouk je sačekao svoju šansu i poslednjeg dana kupio (za male pare) čoveka od koga se mnogo očekivalo kada je prošle godine stigao na Enfild. Zajedno sa novopridošlima Nzonzijem iz Blekburna i Eduom iz Rendžersa predstavljaće ozbiljno pojačanje za mesare Tonija Pulisa.

Arsenal i Mančester su ćutali. I dok je za Junajted to potpuno opravdano ostaje da se vidi koliko će Vengerova ne-kupovina zamene za Songa imati uticaj na rezultate. Ne treba zaboraviti ni da su Žiru i Podolski jedini preostali špicevi u timu (Šamaka ne računam, dao je jedan gol za 20 meseci) tako da se svakako očekivao bar neki backup špic. Tokom dana je izronila i vest da žele Majkla Esijena ali je on otišao na reunion sa Žozeom u Real Madrid. Možda i Di Mateo nije hteo (kakva rima!) da pozajmljuje igrača rivalu iz iste lige, ko zna. Sam Čelzi je bio zazuzet Radamelom Falkaom i njegovim punjenjem Čehove mreže tako da nisu stigli da se bave deadline day-om. Cezar Aspilikueta i Viktor Mozes su par dana ranije zaoukružili celinu.

Što se ostalih tiče - definitivni pobednik je Fulam. Poslednjeg dana su stigli Dimitar Berbatov (crni Bugarin je kako se priča i krenuo za Firencu, imao ful dogovor, kad je "iskrsao" Fulam. i onda šta će čovek, morao da ispali Italijane), Kieran Ričardson (nekada davno bio u Junajtedu) i Ashkan Dejagah krilo Volfsburga. Biće nezgodno gostovanje svima na Krejven Kotidžu!

Pošto smo i sa tim završili, vreme je za klađenje i gledanje fudbala! Odigrajte na Njukasl ako hoćete pare, Aston Vila je jedna od gorih ekipa u EPL trenutno plus su im sutra svi povređeni!